„Ewa gotuje”: Ramen, spaghetti, imbir i ciasto kokosowe

Ewa Wachowicz zaprasza widzów w podróż po smakach i zapachach kuchni Azji. Gospodyni programu zaczyna gotowanie od przyrządzenia rozgrzewającej azjatyckiej zupy ramen. Na drugie danie jest makaron z sosem na bazie gotowanych buraków ćwikłowych. Z kolei po obiedzie Ewa Wachowicz piecze ciasto kokosowe. Pokazuje też, jak zamarynować imbir.

 

Azjatycki rosół

Lubicie ramen? Oczywiście! To może już czas nauczyć się przygotowywać go w domu! To potrawa, która w ciągu kilku ostatnich lat zrobiła u nas sporą karierę. Są nawet restauracje i bary specjalizujące się w tej orientalnej zupie. Tymczasem taki azjatycki rosół – bo ramen to właśnie nic innego, jak odpowiednio doprawiony i podany bulion – można bez problemu przygotować w domu. Na liście potrzebnych składników tego dania są: udka indyka, sól, marchewki, pietruszki, cebula, seler, czosnek, ostra papryczka, kawałek imbiru, ziarna kolendry, kapusta pekińska, olej z prażonego sezamu, sos rybny, ciemny sos sojowy, makaron ramen, jajka ugotowane na pół miękko i szczypior z dymki. Właśnie z tego wszystkiego powstanie azjatycka potrawa w polskim domu!

Makaron z sosem z buraków ćwikłowych

Po rozgrzewającej azjatyckiej zupie gospodyni zaprasza na makaron z pysznym sosem z buraków ćwikłowych. Do dania głównego należy przygotować: makaron spaghetti, buraki, czosnek, orzechy włoskie, oliwę, sól, sok z limonki, kawałek sera grana padano, pieprz i natkę pietruszki. Smaczny makaron z zaskakującym buraczanym pesto będzie szybko gotowy do podania.

Marynowany imbir

W orientalnym odcinku Ewa Wachowicz prezentuje kolejny ciekawy przepis. Do słoików z imbirem należy przyszykować marynatę z następujących składników: octu, wody, cukru i soku z buraka. Marynowany imbir przechowujemy w lodówce. Można go jeść już następnego dnia.

Ciasto kokosowe

Po obiedzie pora na deser. W przepisie na ten wypiek znajdują się: masło, cukier trzcinowy, jajka, mąka orkiszowa jasna, proszek do pieczenia, mleko, wiórki kokosowe, biała czekolada i masło klarowane.

A za tydzień…

Ewa Wachowicz robi bułeczki, do których będzie potrzebowała purée z dyni. Dlatego na koniec programu pokazuje, jak je przygotować. A do tego będzie potrzebna dynia Hokkaido.

„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji Polsat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *