„Blok programowy: wielkie żarcie” na kanale Nat Geo People
Kolorowe i pachnące, oszałamiające wyglądem, zapachem i smakiem – potrawy i miejsca, które w pierwszy listopadowy weekend pokażemy na kanale Nat Geo People rozwieją wszelkie jesienne mgły i szarości. Nieraz wprawią też widzów w wakacyjny nastrój. Za sprawą Davida Rocco znajdziemy się w Indiach. Zobaczymy też, co można zjeść na ulicach wietnamskich miast i pokażemy kuchenne zaplecza. A wszystko to w bloku programowym „Wielkie żarcie”.
„Blok programowy: wielkie żarcie” – emisja w weekend 3-4 listopada od godz. 9:00 na kanale Nat Geo People
Gotowanie stało się prawdziwą pasją Polaków. Coraz więcej osób w kuchni eksperymentuje, próbuje nowych smaków i odważnie przemierza kulinarny świat w poszukiwaniu orientalnych dań. Dobrych przewodników nie zabraknie na kanale Nat Geo People. To prawdziwi pasjonaci jedzenia, którzy nie boją się zagłębić w tajemniczy świat kuchni i odkryć przed widzami miejsca, gdzie o smaku można dowiedzieć się bardzo wiele bez wchodzenia do restauracji. Przysmaki rodzą się bowiem nie tylko w eleganckich kuchniach i są eksponowane nie zawsze na porcelanowej zastawie. Przejście po ulicach wietnamskich czy indyjskich miast może okazać się niezwykle fascynującą podróżą kulinarną, pozostawiającą po sobie posmak już na zawsze. W ramach bloku programowego „Wielkie żarcie” wyemitowane zostaną programy:
Megakuchnie – emisja 3 listopada od godz. 9:00 i od 18:00 oraz 4 listopada od godz. 15:00
Program „Megakuchnie” przeniesie nas w świat smaków Indii. Poznamy największe i najbardziej znane kuchnie, w których codziennie przygotowywane są dziesiątki tysięcy posiłków. Zobaczymy z bliska między innymi jedną z nowoczesnych kuchni fundacji Akshaya Patra, która dostarcza posiłki dla 1,4 mln dzieci w indyjskich szkołach, czy jadłodajnię inspirowaną działalnością XIX-wiecznego mistyka Sathya Sai Baby.
Kulinarne wyzwania – emisja 3 listopada od godz. 16:00 i 4 listopada od godz. 11:00
Kilka tysięcy wymagających gości, największe imprezy, luksusowe hotele, miejsca, w których przewijają się tłumy głodnych ludzi. Poznajcie największe kuchnie, najsprawniejszych kucharzy i szefów, którzy dwoją się i troją, by wydać na czas ogromną liczbę dań. Odwiedźcie z nami lokale z całego świata i sprawdźcie, który z szefów kuchni najlepiej poradzi sobie ze stojącym przed nim ogromnym wyzwaniem, nie tylko kulinarnym, ale i logistycznym.
Wietnamski street food – emisja 3 listopada od godz. 14:00 i 4 listopada od godz. 18:00
Wietnamska kuchnia to nie tylko słynna zupa pho, ale dużo więcej smaków i zapachów. Oprowadzi nas po nich holenderska modelka Miljuschka Witzenhausen, która obecnie zajmuje się swoją nową pasją – gotowaniem. W programie „Wietnamski street food” zabierze nas w niezwykłą podróż po bogactwie ulicznych potraw Wietnamu i pokaże, jak niektóre z nich przygotować we własnej kuchni.
Smaki Indii wg Davida Rocco – emisja 3 listopada od godz. 12:30 i 4 listopada od godz. 9:00
David Rocco wraca do Indii, by podróżować i odkrywać nieznane skarby tego kraju. Pokazuje portugalskie wpływy w Goa, chińską społeczność w Kalkucie oraz pendżabskie tradycje w Amritsarze, a po drodze rozkoszuje się daniami lokalnej kuchni. David z charakterystyczną dla siebie swobodą zaprzyjaźnia się z miejscowymi, by lepiej poznać indyjską kuchnię.
„Blok programowy: wielkie żarcie” – premiera w weekend 3-4 listopada od godz. 9:00 na kanale Nat Geo People