Jesienne nowości i wspólne gotowanie w Food Network
Food Network jest stacją kulinarną, która dociera do widzów szukających inspiracji, wiedzy i rozrywki na najwyższym poziomie. Kanał prezentuje zarówno tradycyjne, jak i innowacyjne spojrzenie na gotowanie. Zachęca do eksperymentowania z potrawami, pomaga rozwinąć już nabyte zdolności i przedstawia świat kuchni od kulis. Podróże śladami potraw z każdego zakątka globu motywują do tworzenia nowych dań w zaciszu własnego domu.
W jesiennej ramówce Food Network widzowie będą mogli oglądać popularne polskie serie, takie jak „Sztuka mięsa” z Tomaszem Jakubiakiem, „Sexy kuchnia Magdy Gessler” czy „10 zadań specjalnych Michela Morana”, a także wiele zagranicznych nowości! Od 23 września stylista i projektant o chińskich korzeniach, Gok Wan, będzie prezentował widzom przepisy na proste wersje dań kuchni chińskiej, wietnamskiej czy malezyjskiej. W każdym odcinku widzowie poznają trzy przepisy na klasyczne azjatyckie potrawy, porady i ciekawostki kulinarne. 27 września wystartuje format „Turniej mistrzów kuchni”, w którym restaurator i prezenter telewizyjny, Guy Fieri, zaprosi 16 najlepszych amerykańskich szefów kuchni do wzięcia udziału w walce o tytuł króla kucharzy. Natomiast w październiku na antenie będziemy śledzić zmagania adeptów cukiernictwa na obozie kempingowym w programie „Słodki obóz z Marthą Stewart”. Zapraszamy na pyszną jesień!
SZTUKA MIĘSA S3
Premiera: niedziela 6 września 16:15
O mięsie – niebanalnie i do rzeczy. „Sztuka mięsa” to autorski program kulinarny, gdzie w rolach głównych zobaczymy wołowinę, wieprzowinę, czy drób. Nikt nie wgryzie się w ten temat lepiej niż Tomek Jakubiak! W trzecim sezonie prowadzący pokaże w swojej kuchni patenty na ciekawe potrawy mięsne i podpowie jak je gotować, by wydobyć z nich 100% smaku. Co tym razem znajdzie się w jego menu? Smażony schab z sosem z jabłek i francuskiej musztardy, grillowane kotleciki cielęce z plackami i agrestową konfiturą, czy duszona cielęcina w białym winie. Kucharz odwiedzi też lokalnych hodowców i najciekawsze restauracje, karczmy i gospodarstwa, których specjalnością są mięsa z grilla, patelni, pieca, czy rożna. Tam wraz z szefami kuchni podzieli się garścią soczystych porad i inspiracji.
DOBRE, BO PROSTE
Premiera: sobota 19 września 14:40
Prowadząca program Csaba uważa, że dobre jedzenie jest dostępne dla każdego, nawet dla tych, którzy nie umieją gotować. I w tej serii zamierza to udowodnić wprowadzając do tradycyjnej, prostej kuchni włoskiej elementy kulinarne zaczerpnięte z całego świata. Tutaj proste, oznacza dobre.
PROSTA KUCHNIA GOKA WANA
Premiera: środa 23 września 21:45
Znany stylista, Gok Wan, do tej pory doradzał kobietom, jak dobrze wyglądać nago oraz w czym pójść do ślubu. W tym programie udowodni, że jest też utalentowanym kucharzem i prawdziwym smakoszem! Projektant o chińskich korzeniach pokaże więc przepisy na proste wersje azjatyckich klasyków kulinarnych. Jak twierdzi sam prowadzący, od małego wyrastał na daniach „z woka”, a w tym programie udowodni, że nawet te na pozór skomplikowane w przygotowaniu potrawy kuchni chińskiej, wietnamskiej czy malezyjskiej można przygotować w swoim domu. Na patelnie wrzuci m.in. oryginalne pierożki, klasyczne curry i ulubione dania z ulicznych straganów Azji. W każdym odcinku widzowie poznają trzy przepisy na klasyczne azjatyckie dania, praktyczne porady i ciekawostki kulinarne oraz wiele prywatnych historii z rodzinnej kuchni Goka.
IMPREZA U GIADY S5
Premiera: sobota 26 września 13:40
Giada uwielbia zabawiać ludzi. Czy to rodzinny obiad, wieczór filmowy ze znajomymi, urodzinowa impreza – niespodzianka, czy piknik na plaży dla najmłodszych, Giada ma tipy i pomysły, żeby rozkręcić każdą imprezę. Począwszy od wyboru tematu, przez menu, koktajle, dekoracje i słodkie upominki dla gości. Najlepsze plany rodzą się w jej kuchni, która jest sercem każdej imprezy.
TURNIEJ MISTRZÓW KUCHNI
Premiera: niedziela 27 września 17:45
Witajcie w centrum jedzeniowego wszechświata! Po raz pierwszy w historii kanału Food Network prowadzący Guy Fieri zebrał 16 najlepszych szefów kuchni Ameryki do wzięcia udziału w rywalizacji, jakiej jeszcze świat nie widział. Presja czasu, presja udowodnienia, że jest się najlepszym, rywalizacja z królami branży. Walka ambicji i wybitnych umiejętności. Jeśli chodzi o zawody w gotowaniu, nie ma nic bardziej emocjonującego. Dokręcanie śruby zaczyna się już na samym początku, kiedy okazuje się, że wszyscy zawodnicy będą z góry uporządkowani od najlepszego do najgorszego. Nie każdemu będzie podobała się jego pozycja, ale swoją wartość będzie musiał udowodnić w kuchni. Każda runda będzie popychać uczestników do przekraczania własnych granic. Sędziowie będą wymagać najwyższego poziomu i nic nie umknie ich uwadze. Każdy element przygotowania dania, będzie oceniany. Zawodnicy nie będą wiedzieli, co muszą ugotować, dopóki Guy nie zakręci kołem z hasłami. Te zawody to jak wejście do klatki z lwami!
SŁODKI OBÓZ Z MARTHĄ STEWART
Premiera: poniedziałek 5 października 21.45
Martha Stewart, zwana królową amerykańskiego stylu życia, zaprosiła na intensywny kurs pieczenia sześciu utalentowanych i ambitnych domowych piekarzy. Na cztery tygodnie zamieszkają w obozowisku wybudowanym nieopodal obszernej posiadłości Marthy. Będą doskonalić swoje techniki pieczenia i konkurować ze sobą o główną nagrodę o wartości 25 tysięcy dolarów.