Ewa gotuje: Garść pomysłów na wrześniowe grillowanie prosto z ogrodowej kuchni Ewy Wachowicz!
Ewa gotuje: Garść pomysłów na wrześniowe grillowanie prosto z ogrodowej kuchni Ewy Wachowicz!Ewa Wachowicz kocha gotować i tą pasją dzieli się w autorskim programie. W najbliższą sobotę miłośniczka pysznego jedzenia zaprasza na grilla do swojej ogrodowej kuchni w Zawoi pod Babią Górą. Ciekawi jesteście co wrzuci na ruszt? W nadchodzącą sobotę poszukajcie inspiracji do wrześniowego grillowania w nowym odcinku „Ewa gotuje!
Przed głównym daniem Ewa Wachowicz przyrządzi sałatkę z grillowanych warzyw, kiszonego buraczka i wędzonego pstrąga, udekorowaną domowym sosem pesto – z prażonego słonecznika, liści rzodkiewki z dodatkiem pokrzywy.
Na półmisek trafią: rukola, kawałki pstrąga wędzonego na ciepło, słupki marynowanych buraczków pokrojone grillowane warzywa: bakłażan, cukinia i papryka. Na koniec sos do polania – z zielonego pesto z sokiem z cytryny oraz olejem z pestek z winogron. Sałatka jest kolorowa jak polska kwietna łąka!
Po przystawce pora na zupę. Ewa ugotuje jarzynową w stylu włoskiej minestrone. W garnku znajdzie się moc warzyw: marchewki, pietruszka, ziemniak, fasolka szparagowa, kapusta, seler naciowy, kilka rzodkiewek, przeciśnięte ząbki czosnku i malinowe pomidory.Na danie główne będą wegetariańskie szaszłyki z warzyw i oscypka. Do grillowania trzeba wybrać ser, który nie rozpłynie się podczas pieczenia. Taki właśnie jest oscypek. Na patyczki do szaszłyków gospodyni nabije: kolorowe papryki, cebulę, pomidorki koktajlowe i tygrysie, ser i cukinię.
Zwieńczeniem pysznych dań, będzie jak zwykle coś słodkiego. Ewa Wachowicz przygotuje tiramisu w pucharkach. To będzie błyskawiczny owocowy deser. A do przygotowania będą potrzebne: biszkopty namoczone w kawie, bita śmietany z serkiem mascarpone i dowolne sezonowe owoce. Najpiękniejsza kobieta polskiej kuchni pokaże też, jak zrobić napój oczyszczający z mięty i pokrzywy.
„Ewa gotuje” w sobotę – 12 września o 10.10 w Polsacie.