MediaPolsatZapowiedzi TV

„Ewa gotuje”: Z Babiej Góry do krakowskiej kuchni

Ewa Wachowicz jest naładowana pozytywną energią, a głowę ma pełną nowych pomysłów. Przez ostatnich osiem tygodni gotowała u stóp Babiej Góry. Teraz dla odmiany postanowiła pojechać do Krakowa i przygotować potrawy w swojej krakowskiej kuchni.

 

Po kilku tygodniach spędzonych w Beskidach Ewa Wachowicz wróciła do swojej kuchni w Krakowie. Gotowanie rozpocznie od zupy pieprzowej z soczewicą i mleczkiem kokosowym.

W garnku na rozgrzanym oleju ryżowym podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek. Następnie go garnka trafiają: curry, wywar jarzynowy, przepłukana na sicie czerwona soczewica, liść laurowy, świeży starty imbir, kolorowe ziarenka pieprzu – lekko potłuczone w moździerzu. Na koniec zupę zabielamy mlekiem kokosowym i solimy do smaku. Ta zupa jest doskonałą alternatywą dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Do tej zupy z nutką orientu idealnie pasuje kolendra.

Na drugie danie będzie kasza bulgur z jesiennymi warzywami. To potrawa szybka w przygotowaniu, niesamowicie smaczna i zdrowa! W dużym rondlu podsmażamy na klarowanym maśle pokrojoną cebulę i potem czosnek. Wsypujemy słodką wędzoną paprykę, kurkumę i kaszę bulgur. Zalewamy wywarem jarzynowym. Dorzucamy puszkę czerwonej fasoli, pokrojoną drobno czerwoną paprykę, cukinie pokrojone w półplasterki i przyprawiamy sosem sojowym i gotujemy. Na koniec dodajemy pokrojone na pół pomidory koktajlowe. Na górę gotowej potrawy kładziemy plastry awokado, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy świeżą kolendrę i gotowe!

W tym odcinku zobaczymy też jak zamarynować cebulę – po kilku tygodniach w occie jabłkowym będzie znakomitym dodatkiem do wielu potraw.

Po obiedzie Ewa Wachowicz zaprasza na deser. Zaserwuje tartę migdałową z morelami. Do przygotowania kruchego spodu tarty będą potrzebne: jasna mąka orkiszowa, cukier puder, mielone migdały i schłodzone masło. Po połączeniu składników do kruszonki wbijamy całe jajko. Dodajemy szczyptę soli, która podbije słodycz i szybko zagniatamy ciasto, które potem schładzamy w lodówce.

Czas na migdałowy krem. Ucieramy miękkie masło z cukrem. Do puszystego masła dodajemy jajko i miksujemy. Na samym końcu dosypujemy mąkę migdałową i przyprawiamy ekstraktem waniliowym. Mocno schłodzone ciasto, zagniatamy i jak tylko jest plastyczne, wałkujemy na kształt formy do tarty. Do wyklejonej ciastem formy przekładamy migdałowy krem i pieczemy w na złoty kolor.

W jaki sposób zrobić glazurę do moreli? W garnku gotujemy konfiturę morelową z sokiem z cytryny. Połówki moreli układamy na wystudzonej tarcie i polewamy zmiksowaną na gładko glazurą. Jeszcze tylko listki mięty do dekoracji, trochę czasu na zastygnięcie glazury na owocach i cieście – puszysta owocowa tarta gotowa!

„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji Polsat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *