„Ewa gotuje”: W jaki sposób urozmaicić świąteczny stół?
Ewa Wachowicz pokazuje, jak prosto i smacznie zachwycić gości swoimi potrawami. Co prowadząca zaplanowała na ostatni odcinek tego sezonu? Majonez, który użyje w sałatce warstwowej ze śledziem. Zupę orzechową oraz schab – w mleku i bulionie. A na deser tort makowy z masą śmietankową i brzoskwiniami.
Zgodnie z polską tradycją w drugi dzień świat Bożego Narodzenia idziemy w gości albo przyjmujemy ich u siebie. Domowa atmosfera i smaczne jedzenie sprzyjają rodzinnym spotkaniom, chociaż w tym roku w wyjątkowo małym gronie. Na świąteczne śniadanie gospodyni proponuje śledziową sałatkę warstwową z domowym majonezem. Do przygotowania słynnego sosu z Mahon wystarczy tylko kilka składników, które zawsze znajdziemy w domu: jajka, ocet winny biały lub jabłkowy, szczypta cukru, sól, musztarda oraz olej rzepakowy. A do złożenia warstwowej sałatki: śledzie, sos z cytryny, cebula, majonez doprawiony kurkumą i białym pieprzem, czerwone buraczki ze świątecznego zakwasu, gotowane ziemniaki, kiszone ogórki, kozi ser i mięta do dekoracji.
Kolejnym świątecznym daniem Ewy Wachowicz jest staropolska zupa orzechowa. Do tej potrawy potrzebne są: rosół wołowy, orzechy włoskie, świeży imbir, żółtka jajek, mąka ziemniaczana, słodka śmietanka, świeżo starta gałka muszkatołowa, sól i kolorowy pieprz. Pyszną świąteczną zupę orzechową gospodyni podaje z bagietką, uprażonymi orzechami i kiełkami rzodkiewki.
Główne danie świąteczne to pieczony schab podany z mleczno-cebulową pianką. Składniki do przygotowania potrawy to: schab, czosnek, sól, pieprz, musztarda, cebula, wywar wołowy, mleko, goździki, ziele angielskie, listek laurowy. Mięso najpierw marynujemy kilka godzin w lodówce, potem zalewamy gorącym wywarem mlecznym z przyprawami i pieczemy w piekarniku. Gotowy schab z mleczno-cebulowym sosem Ewa Wachowicz podaje z gotowanymi ziemniakami, ćwikłą i kiszonym jabłkiem.
Na świąteczny deser Ewa Wachowicz serwuje swoim gościom tort makowy z brzoskwiniami. Do przygotowania ciasta są potrzebne: moczony przez noc we wrzątku i dwukrotnie zmielony mak, żółtka jajek, cukier, kasza manna, bułka tarta, proszek do pieczenia, olejek migdałowy i sztywna piana ze szczyptą soli z białek jaj. A do masy: serek mascarpone, cukier puder, miąższ z laski wanilii, ubita wysokoprocentowa słodka śmietana oraz pokrojone brzoskwinie z puszki.
Z kolei do przygotowania ponczu na makowe blaty: mocna herbata, sok z cytryny i rum. Tort dekorujemy startą gorzką czekoladą oraz wianuszkiem drobno pokrojonych brzoskwiń i pyszny świąteczny deser gotowy!
Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania?
Proporcje składników i szczegóły przepisów 26 grudnia w programie „Ewa gotuje” o godz. 8:30 w Telewizji Polsat