„Ewa gotuje” wielkanocne dania. Święta ze smakiem!
Ewa Wachowicz przyrządza znane potrawy w nowych odsłonach na świąteczny stół. W Wielkanoc nie może zabraknąć żurku – tym razem w wersji bezglutenowej. Na danie główne gospodyni proponuje pieczeń z oryginalną sałatką z ziemniaków. A na deser sernik z białą czekoladą ze świątecznymi dodatkami.
Trzeba coś dobrego ugotować, aby Wielkanoc z rodziną świętować! Pierwszym daniem Ewy Wachowicz jest żurek po benedyktyńsku. Do przygotowania świątecznej zupy potrzebne są: marchewka, pietruszka, seler, czosnek, cebula, liście laurowe, ziele angielskie, suszone zioła – lubczyk, estragon, majeranek i rozmaryn, sól, wiejska kiełbasa oraz zakwas na żur na płatkach owsianych bezglutenowych i kwaśna śmietana, a do podania – twaróg.
Na świąteczne danie główne gospodyni proponuje klops z papryką i żółtym serem, z sałatką ziemniaczaną z marynowanymi karczochami. Do przygotowania pieczeni potrzebne są: mięso mielone wołowo-wieprzowe, papryka czerwona, zielona i żółta, masło klarowane, czosnek, jajka, bułka tarta, ostra musztarda, przecier pomidorowy, majeranek, ser żółty dojrzewający, sól, pieprz, słodka wędzona papryka i gałązki rozmarynu. Natomiast do sałatki oprócz ziemniaków są niezbędne: ogórki konserwowe, cebula czerwona, marynowane karczochy, natka pietruszki, płatki migdałowe, czosnek, ocet jabłkowy, oliwa i sól.
Do dekoracji świątecznych wypieków przyda się kandyzowana skórka cytrynowa. Samodzielne zrobienie tego dodatku do ciast jest bardzo proste!
Na deser gospodyni proponuje sernik z białą czekoladą, a udekoruje go tak, jak zdobi się wielkanocne mazurki. Do przygotowania świątecznego wypieku będą potrzebne: herbatniki maślane, masło, lekko solone orzeszki pistacjowe, twaróg, jajka, śmietanka wysokoprocentowa, skórka otarta i sok z cytryny, cukier zwykły i waniliowy, serek mascarpone, biała czekolada, masa kajmakowa, kandyzowana skórka cytrynowa, prażone migdały oraz lukier z cukru pudru i soku z cytryny.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 416. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji Polsat