DVB-TMediaPolsatZapowiedzi TV

„Ewa gotuje”: Wiosenna zupa oraz pyszności na słodko

Ewa Wachowicz serwuje potrawy, które sprawdzą się w pierwsze ciepłe dni. Dla miłośników młodych warzyw zupa ze szpinaku z serem feta. Na danie główne lekkie placuszki z domową konfiturą na słodko, a na deser coś, czego jeszcze nie było – blamanż!

 

Lubicie szpinak? Młody szpinak jest znakomitym składnikiem wiosennych sałatek, ale równie dobrze można zrobić na nim zupę. I właśnie od tej potrawy Ewa Wachowicz rozpoczyna gotowanie w swojej kuchni. Do tego dania oprócz świeżego szpinaku niezbędne są: szalotki z cybuchami, czosnek, masło klarowane, sok z cytryny, sól, wywar jarzynowy, śmietanka, pieprz biały, do przyprawienia gałka muszkatołowa, a do podania ser feta. I pyszna wiosenna zupa gotowa!

Po zupie pora na danie główne. Tym razem jest inaczej niż zwykle, bo drugie danie jest na słodko! Gospodyni robi drożdżowe racuchy z domową konfiturą. Do przygotowania tej potrawy potrzebne są: mąka, świeże drożdże, cukier, mleko, jajko, cukier wanilinowy, sól, masło klarowane. A do podania słodkiego dania: cukier puder oraz ulubiona domowa konfitura przyozdobiona listkiem mięty.

Po obiedzie Ewa Wachowicz pokazuje, jak zrobić szybki mus malinowy z mrożonych owoców, cukru pudru, cukru waniliowego i soku z cytryny. Taki sos malinowy doskonale sprawdzi się do domowych wypieków lub innych słodkości na stole.

A na deser blamanż! Co to takiego? Obłędny w smaku mleczny deser, który jest zagęszczony żelatyną i podawany na zimno. Do wykonania tego przysmaku potrzebne są: migdały, tłuste mleko, miód, żelatynę, wysokoprocentową śmietanę. A do podania przygotowany wcześniej sos malinowy i miętę do zwieńczenia deseru.

„Ewa gotuje” w sobotę 24 kwietnia o godz. 10:10 w Polsacie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *