Podróże po talerzu z Canal+ Kuchnia i Canal+ online: Kuchnia śródziemnomorska
Kraje basenu Morza Śródziemnego to najpopularniejsze wakacyjne destynacje Polaków. CANAL+ Kuchnia zaprasza widzów na wycieczkę bez wychodzenia z domu, śladami kuchni śródziemnomorskiej. Przewodnikami po smakach i aromatach tego regionu będą Marieta Marecka, gospodyni programu „ABC gotowania – kuchnia grecka”, i Ainsley Harriott, prowadzący program „Ainsley i śródziemnomorska potęga smaków”. Wspólnie z nimi odkryjemy dania kuchni greckiej, a także potrawy z mniej znanych miejsc, takich jak Marrakesz czy Jordania.
W podróż po smakach Grecji zabierze nas Marieta Marecka. W programie „ABC gotowania – kuchnia grecka” Marieta pokaże sprawdzone przepisy na dania typowe dla tego kraju. Menu obfitować będzie w warzywa oraz ryby i owoce morza, ale nie zabraknie też potraw dla miłośników mięsa i deserów.
Widzowie dowiedzą się jak przygotować popularną grecką moussakę, kleftiko, souvlaki oraz krewetki, mule i kalmary. Za sprawą przepisów Mariety każdy będzie mógł cieszyć się smakami Grecji we własnym domu.
Seria „ABC gotowania – kuchnia grecka” dostępna jest w CANAL + Kuchnia oraz online na canalplus.com
W programie „Ainsley i śródziemnomorska potęga smaków” brytyjski szef kuchni Ainsley Harriott popłynie w rejs wzdłuż wybrzeży Morza Śródziemnego. Swoją podróż rozpocznie na Korsyce, następnie uda się na Sardynię, do Marrakeszu, Sewilli, Granady i Jordanii.
Wszystko po to by odkryć autentyczne potrawy, przyrządzane w domach, na targowiskach i w lokalnych restauracjach. Ainsley pokaże nam kuchnię śródziemnomorską, jakiej nie znamy, z dala od utartego szlaku. Podczas jego wędrówki okaże się, że smaki tego regionu to niezwykłe połączenie kultur i kulinarnych tradycji.
Seria „Ainsley i śródziemnomorska potęga smaków” dostępna jest w CANAL + Kuchnia oraz online na canalplus.com