„Ewa gotuje”: Sałatka na start, żeberka na obiad i słodka tarta
Tym razem w kuchni Ewy Wachowicz królują owoce sezonowe oraz proste przepisy. Gospodyni na początek proponuje tradycyjną sałatkę szwajcarską. Na danie główne żeberka, do których świetnie sprawdzą się śliwkowe pikle! Zwieńczeniem jest tarta z białą czekoladą i owocami leśnymi.
Prosta sałatka na przystawkę
Pierwszą potrawą jest sałatka szwajcarska z prostych składników: szynki konserwowej, sera żółtego (np. Ementaler), ogórków konserwowych, cebuli, natki pietruszki oraz soli i pieprzu. Sałatkę gospodyni doprawia sosem winegret z octu jabłkowego, musztardy ostrej lub miodowej oraz oliwy.
Drugie danie z pysznym sosem
Danie główne to pieczone żeberka, a do nich sos z zielonego pieprzu. Do przyrządzenia tej potrawy należy przyszykować: żeberka wieprzowe, sól, kefir, czosnek, sos sojowy, musztardę miodową, paprykę ostrą i słodką w proszku, majeranek, pieprz ziołowy, śmietankę oraz zielony pieprz marynowany. Żeberka w sosie pieprzowym świetnie smakują z gotowaną kukurydzą.
Śliwkowy dodatek
Do pikantnych żeberek pasują śliwkowe pikle. Śliwki węgierki, ziele angielskie, goździki oraz kardamon lub laskę wanilii to składniki, które przykrywa zalewa, która powstaje z mieszanki: wody, czerwonego octu winnego, szklanka miodu i soli.
Słodki deser z owocami
Na deser Ewa Wachowicz proponuje tartę z kremem na bazie białej czekolady, którą pokrywa borówkami. Do ciasta potrzebne są: mąka, masło, sól, cukier puder, żółtko jajka i zimna woda. Składniki kremu to: śmietanka kremówka 30%, biała czekolada, śmietana i żelatyna. Tartę z białą czekoladą i borówkami gospodyni dekoruje porzeczkami i melisą cytrynową.
„Ewa gotuje” w sobotę 9 października o godz. 10:10 w Polsacie