MediaPolsat BOXZapowiedzi TV

„Ewa gotuje”: Jesienne smaki. Dania pełne aromatu

Ewa Wachowicz prezentuje przepisy na pyszne potrawy z lokalnych produktów. Na początek wyjątkowo smaczny rosół, a na danie główne polędwiczki wieprzowe zapiekane z marynowanymi figami. Z kolei na deser – tarta z kremem i śliwkami duszonymi w sosie. Ponadto przepis na pesto z natki marchewki oraz zdrowego shota cytrusowego!

 

Z własnego ogródka

Odkąd Ewa Wachowicz założyła szklarnię, przybyło jej obowiązków. Ale nic tak nie cieszy, jak warzywa z własnej uprawy. Zwłaszcza gdy mogą wylądować w domowym bulionie! Dlatego na pierwsze danie szykuje rosół robiony na pieczonej kurze i wołowinie. Do tej wyjątkowo smacznej zupy oprócz pieczonego mięsa są niezbędne: marchewka, pietruszka, seler, cebula, sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, gałązki lubczyku, kora cynamonu, śliwki suszone i sok z cytryny do smaku. Natomiast do podania – makaron i natka pietruszki. Na taki pieczony rosół trzeba długo czekać, ale naprawdę warto, bo jego smak jest niesamowity!

Polędwiczki ze słodkimi dodatkami

Po zupie gospodyni zaprasza na danie główne. Tym razem przygotowuje polędwiczki wieprzowe zapiekane z marynowanymi figami! Aby ugotować tę potrawę, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: polędwiczki wieprzowe, sól, pieprz, masło klarowane, płynny miód, wywar jarzynowy lub drobiowy, figi, ocet balsamiczny i pęczek estragonu. Zapiekane polędwiczki gospodyni podaje z miksem sałat, marchewką i pomidorkami.

Na zdrowie!

Jesienią, kiedy robi się coraz chłodniej, warto sięgać po cytrusy, bo zawierają dużo witaminy C. Dlatego Ewa Wachowicz prezentuje przepis na prozdrowotny shot cytrusowy. Będę do niego potrzebne: pomarańcze, cytryny, kurkuma, pieprz, miód, pieprz cayenne i woda filtrowana.

Tarta ze śliwkami w karmelu

Po obiedzie musi być deser! Ewa pokazuje, jak zrobić pyszną tartę na orzechowym spodzie ze śliwkami w karmelu, a do ciasta krem na bazie mascarpone. Brzmi smakowicie, prawda? Do słodkiego wypieku trafią: mąka, cukier puder, mielone orzechy włoskie, zimne masło, żółtko, zimnej wody, śliwki – najlepiej węgierki, cukier trzcinowy, wytrawne czerwone wino, laska wanilii, cynamon, ser mascarpone, śmietanka 30-36%, ekstrakt waniliowy i do dekoracji gotowego ciasta – świeża mięta.

Pesto z ostatków

W kuchni Ewy Wachowicz nic nie może się zmarnować! Dlatego w programie gospodyni pokazuje również, jak wykorzystać nać marchewki i przygotować z niej pesto. Do tego znakomitego dodatku do chleba czy makaronów należy przyszykować: natkę marchewki, czosnek, uprażone orzechy laskowe, sól oraz oliwę lub olej.

„Ewa gotuje” w sobotę 30 października o godz. 10:10 w Polsacie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *