MediaTVPZapowiedzi TV

„Kulinarne wędrówki z Jolą Kleser” i „Przystanek Slow Food” – premierowo latem w TVP HD i TVP Polonia

W sobotę 11 czerwca i w niedzielę 12 czerwca Jola Kleser i Jacek Szklarek powrócą do TVP HD z podwójną porcją apetycznych przepisów, a dla widzów spoza Polski zagoszczą w TVP Polonia. Pełne smaków „Wędrówki kulinarne z Jolą Kleser” oraz drugi sezon „Przystanku Slow Food” łączy pełnowartościowe i smaczne jedzenie.

 

Latem TVP HD zabierze widzów w inspirujące podróże po najsmaczniejszych zakątkach Polski. „Kulinarne wędrówki z Jolą Kleser” będą przebiegały szlakiem najzdrowszych polskich produktów regionalnych. W dziesięcioodcinkowej serii odwiedzimy Dolny Śląsk i Małopolskę, zatrzymując się w malowniczych miejscach, słynących z produktów pożądanych w codziennej diecie.

W programie Jola Kleser wyjaśni m.in. dlaczego „polska oliwa”, czyli olej rzepakowy, nie ma sobie równych. Udowodni, że karp królewski to ryba, która może gościć na stole nie tylko podczas świąt, czosnek jest skutecznym antybiotykiem, a burak ćwikłowy sprawia, że krew płynie w naszych żyłach z większą mocą. Wspólnie z Jolą odwiedzimy prawdziwych znawców: hodowców, rolników i zbieraczy. Na stole zagoszczą warzywa, owoce, mięsa, ryby i przyprawy z najlepszych ekologicznych upraw i hodowli. To one stanowią wartościową alternatywę dla żywności z supermarketów.

W „Przystanku Slow Food” wspólnie z Jackiem Szklarkiem widzowie poznają niezwykłych ludzi, którzy kultywują filozofię slow life i odwiedzimy zakątki Wielkopolski, Pomorza, Podlasia oraz województwa świętokrzyskiego. Poznamy opowieści o filozofii slow life, która dziś obejmuje nie tylko kuchnię slow food, ale też sposób ubierania się slow fashion i podróżowania slow road. Z Jackiem Szklarkiem zwiedzimy mniej uczęszczane trasy w poszukiwaniu smakowitych potraw regionalnych w bliskim otoczeniu natury. Bohaterami premierowych odcinków będą m.in.: oscypek, polski drób, grzyby, czy fasola, a także piękne zakątki Polski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *