„Ewa gotuje”: Idealne na jesień dania syte i rozgrzewające
Kiszenie kapusty to umiejętność przydatna, aby zimą cieszyć się dobroczynnymi właściwościami tego produktu. Ewa Wachowicz uczy widzów, jak zrobić to poprawnie. A oprócz tego w programie dwudaniowy obiad z deserem, który przynosi ciepło i ukojenie, kiedy pogoda nie rozpieszcza. Gospodyni dzieli się sprawdzonymi przepisami i ciekawostkami dotyczącymi składników potraw.
Kiszona kapusta
Ewa Wachowicz często zachęca do jedzenia kiszonek. Widzom pokazywała już, że tak konserwować można różne warzywa i owoce, jak chociażby kalafior, rzodkiewki czy cytryny. Dotychczas w programie „Ewa gotuje” nie było jednak klasyki kiszenia! – Trochę to dziwne, bo wychowałam się w domu, w którym kapustę kisiło się co roku i ja brałam w tym czynny udział. To właśnie do mnie należało ugniatanie w beczce. Dlatego kolejny odcinek zaczynam właśnie od przygotowania takiego produktu – zdradza gospodyni.
Krem z pieczonych pieczarek
To danie Ewa Wachowicz podaje z grzankami, które zapieka z pesto i mozzarellą. Żeby grzyby ładnie się upiekły, a nie wysuszyły, powinny być lekko natłuszczone. – Można skropić je olejem lub oliwą, ale jeszcze lepiej jest posmarować pieczarki roztopionym klarowanym masłem. Spróbujcie! Mają naprawdę niesamowity smak – podpowiada.
Filet indyczy z piekarnika
Na drugie danie pierś z indyka w rumianym sosie śliwkowym. A do tego zielone purée ziemniaczane oraz sałatka – a jakże – z kapusty.
Placek tarty z orzechami i kakao
Na deser Ewa Wachowicz proponuje placek tarty z orzechami i kakao wedle sprawdzonego przepisu sprzed lat.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Polsacie