Nowy sezon DOMOWEJ PIEKARNI KUCHARSKIEGO na Canal+ Kuchnia HD
Pszenny, żytni, na zakwasie – chleb, choć wydawałoby się doskonale nam znany, nigdy się nie nudzi. A ponieważ chleb chlebowi nierówny, o czym wie każdy fan glutenu, a specjalności poszczególnych piekarni potrafią zniknąć z półek nawet w kilkanaście minut, pora przenieść ulubione wypieki do własnej kuchni.
W pandemii pokochaliśmy pieczenie: własne chleby, bułki, ciasta i inne wariacje na temat. W mgnieniu oka ze sklepowych półek znikały drożdże, a wypiekanie pieczywa w domu zyskało status czynności tak powszechnej, jak parzenie porannej kawy. Skoro podstawy mamy już opanowane pora wznieść się na kolejny poziom piekarskiej sztuki. W Italii pieczenie trwa całą dobę, bo włoska kuchnia pieczywem stoi. W najnowszym sezonie DOMOWEJ PIEKRANI KUCHARSKIEGO pokażemy, że nie trzeba jednak zarywać nocy, żeby w domowych warunkach cieszyć się smakiem ulubionego pieczywa.
Po raz kolejny Piotr Kucharski zabierze nas do świata przepysznych wypieków, które każdy może przygotować we własnej kuchni. Pokaże, jak upiec podstawowe, codzienne pyszności jak prosty chleb bez wyrabiania, Pullman’s bread, czyli pieczywo tostowe oraz blachę domowych maślanych bułek z bitą śmietaną (w stylu mariottzzi). Będą także tradycyjne knyple czy wariacja na ich temat pod postacią zgrzewanej knypli z karkówką w curry.
Świeżemu pieczywu nie trzeba wiele. Z dobrej jakości masłem i szczypt a soli tworzą trio doskonałe tak, że ciężko pohamować apetyt. Gdyby jednak cokolwiek zostało z waszych wypieków, nie martwcie się, Piotr podpowie nam, jak wykorzystać resztki chleba np. do przygotowania obiadu. Kulinarny recykling jest nie tylko w modzie, ale i z korzyścią dla naszego portfela.
Nowy, czwarty już sezon DOMOWEJ PIEKARNI KUCHARSKIEGO od 13 maja w soboty o godz. 15:00 w CANAL+ KUCHNIA i w serwisie CANAL+ online