“Zabójcze potrawy” – nowa produkcja własna Zoom TV
Zabójczo niebezpieczna, zabójczo odrażająca i zabójczo pyszna. Właśnie taką azjatycką kuchnię odkrywa przed widzami Jarek Nowak w nowym programie Zoom TV – „Zabójcze potrawy”. Antropolog, podróżnik i miłośnik egzotycznych wypraw wyrusza w podróż do Azji Południowo-Wschodniej, by wgryźć się w jej kulturę i odkryć ekstremalne dania z różnych części świata. Podróżując przez półwysep indochiński Jarek odwiedza Wietnam, Laos i Kambodżę, przybliżając widzom szokujące tradycje kulinarne tych regionów i promując ideę otwartości na inne kultury. Cykl w lekki i nieszablonowy sposób serwuje unikalną wiedzę o kulinariach z różnych stron świata.„Zabójcze potrawy” będzie można oglądać na antenie Zoom TV w każdą sobotę po 22:00 już od 25 maja. Program równocześnie będzie także dostępny w serwisie FilmBox+.
„Zabójcze potrawy” to program podróżniczo-kulinarny, który zabiera widzów w wyprawę szlakiem egzotycznych przysmaków – szokujących, niebezpiecznych i pysznych, czyli zabójczych w każdym tego słowa znaczeniu. Prowadzący, antropolog i obieżyświat Jarek Nowak, wyrusza w egzotyczne zakątki świata w poszukiwaniu potraw, które w naszej kulturze budzą odrazę i wyjaśnia, skąd wzięły się specyficzne zwyczaje kulinarne. W każdym odcinku przedstawiciele lokalnych społeczności nie tylko ujawniają tajniki regionalnych przysmaków, ale również dzielą się wierzeniami i zwyczajami związanymi z jedzeniem. Wśród szokujących dań znalazły się takie „zabójcze potrawy” jak: owady smażone w głębokim tłuszczu, krokodyl, potrawka z kobry, nietoperz pieczony w drewnie bambusa, czy mięso tarantuli. „Zabójcze potrawy” to podróż po różnorodności kulturowej świata, która pokazuje, jak kategorie „pyszne” i „niejadalne” zmieniają się w zależności od szerokości geograficznej. Program dostarcza również wielu cennych dla turystów porad, m.in. radzi, czego nie jeść, by nie narazić zdrowia i życia podczas egzotycznych podróży. Przede wszystkim jednak uczy tolerancji dla inności, otwierając oczy na zróżnicowanie tradycji kulinarnej świata.
W każdym odcinku „Zabójczych potraw” widzowie będą mieli okazję zapoznać się z kulturą kulinarną innego kraju. Podróżując przez Półwysep Indochiński Jarek Nowak odwiedza Wietnam, Laos i Kambodżę. W Wietnamie Jarek Nowak prezentuje tradycyjne menu pełne szokujących potraw, takich jak pudding z wieprzowej krwi, gotowana ropucha czy jajko z kilkunastodniowym zarodkiem pisklęcia. Podróżnik staje też twarzą w twarz z kobrą plującą jadem, która finalnie ląduje na jego talerzu. Prowadzący z ciekawością i otwartością poznaje wierzenia i kulturę Wietnamu, przybliżając widzom genezę ukazywanych w programie „Zabójczych potraw”. W Laosie Jarek bierze udział w uroczystym pochodzie mnichów, doświadczając w ten sposób jednego z najważniejszych rytuałów dla miejscowej społeczności. Poznaje też główne założenie kuchni laotańskiej: wszystko co zawiera białko i witaminy, ląduje na talerzu! Idąc tym tropem, menu Jarka wzbogaca się o toksyczną skolopendrę, robaki wodne, bambusowe i kokosowe, nietoperza i larwy czerwonych mrówek. Mieszkańcy Kambodży, państwa słynącego z gościnności, które w latach 80. XX wieku padło ofiarą wielkiego głodu, wyznają podobną do Laotańczyków zasadę: jeśli coś żyje i się rusza, można to zjeść. Ciekawość Jarka jest w tym przypadku pierwszym stopniem do… rozsmakowania się w drapieżnym krokodylu, zabójczo wielkich, smażonych szczurach i konikach polnych oraz włochatych tarantulach. Nie może zabraknąć również deseru w postaci grillowanego plastra miodu z larwami pszczół. Każdy kęs Jarka jest nie tylko podróżą przez ogrom osobliwych smaków, ale również stanowi klucz do poznania historii, tradycji i dziedzictwa społeczności, które stoją za tymi ekstremalnymi doznaniami kulinarnymi. Program przybliża egzotyczne obyczaje, pomaga zaakceptować różnorodność świata i oswaja z innością.
„Zabójcze potrawy” prowadzi Jarek Nowak – antropolog i obieżyświat, dla którego Azja jest drugim domem. Podróżnik spędził pół roku z Papuasami w Nowej Gwinei, przejechał Tajlandię na motocyklu, mieszkał z buddyjskimi mnichami, wędrował po górach Bhutanu, Nepalu i Indii. Jest wielbicielem i znawcą potraw ekstremalnych: próbował tajskiego karalucha, embrionu kurczaka w Wietnamie, pangolina w Kamerunie, pająków, larw, egzotycznych owoców, warzyw i ziół. Jarek Nowak wierzy, że otwartość na obce kultury i poznawanie ich od podszewki rozbrajają lęk przed innością. Jego motto brzmi: „Poznawajmy świat i innych ludzi – to lepsze niż najpiękniejszy sen, pomoże nam w tym otwartość na nieznane i uśmiech, który jest kluczem do wszystkich serc”.
Za produkcję odpowiada firma specjalizująca się w serialach i filmach dokumentalnych – Make it. Program liczy trzy odcinki. „Zabójcze potrawy” będą emitowane w Zoom TV co sobotę po 22:00.
Producent: MAKE IT
Premiera w Zoom TV: Sobota, 25 maja o 22:05
foto, źródło. Make It