Najlepsi polscy kucharze beda gotowac w porannym pasmie Polsatu!
Trwają przygotowania do startu nowego weekendowego pasma porannego Polsatu. „halo tu polsat” będzie emitowane w piątki, soboty i niedziele a poprowadzą je Paulina Sykut-Jeżyna z Krzysztofem Ibiszem oraz Agnieszka Hyży z Maciejem Rockiem. Wiadomo już także kogo zobaczymy w kulinarnej części programu. Swój kunszt zaprezentują tam Ewa Wachowicz, Mateusz Gessler i Martin Gimenez Castro.
Trudno wyobrazic sobie poranne pasmo bez kącika kulinarnego. W kuchni „halo tu polsat” będą rządzić na zmianę szefowie od lat związani z Polsatem. Wszyscy troje sa nie tylko znakomitymi kucharzami ale także resaturatorami.
Ewa Wachowicz od wielu lat prowadzi w Polsacie program „Ewa gotuje”. Jej przepisy to wspaniała domowa kuchnia łatwa w przygotowaniu, smaczna i zdrowa.
Autorskie przepisy Mateusza Gesslera to smakowity miks kuchni polskiej i kuchni z całego swiata. Dla „halo tu Polsat” Mateusz zrealizuje także cykl reportaży. Każdy odcinek będzie łączył elementy podróży, kultury i kulinarnych odkryć, inspirując widzów do poznawania różnych zakątków Polski i świata przez pryzmat kuchni.
Martin Gimenez Castro słynie ze swoich dań z ryb i owoców morza, ale to tylko jeden z wielu jego kulinarnych talentów. Równie dobrze czuje się przygotowując wykwintne kompozycje ze składników typowich dla kuchni polskiej.
W programie mistrzowie kuchni będą na żywo przygotowywali swoje popisowe dania. Towarzyszyć im będą goście specjalni, bohaterowie innych polsatowych produkcji, programów i seriali.
To będzie pyszna zabawa zarówno dla widzów przed telewizorami jak i dla osób zgromadzonych w studiu „halo tu polsat”.
EWA WACHOWICZ
Miss polskiej kuchni. Producentka i dziennikarka telewizyjna, prowadząca z sukcesem kilka firm. III Wicemiss Świata, Miss Polonia, Miss Świata Studentek. Miłośniczka gotowania, autorka wielu książek kulinarnych.
Prowadzi na antenie Polsatu „Ewa Gotuje”, najdłużej emitowany program kulinarny w Polsce, który osiągnął już ponad pół tysiąca odcinków! Ekspertka od kuchni polskiej, lokalnej i słodyczy pokazuje jak gotować zgodnie z trendami, przy poszanowaniu tradycji. Ceni smak życia w każdej postaci. Charyzmatyczna jurorka polskich edycji Top Chef oraz Family Food Fight. Pojedynek na smaki. Zdobywczyni wielu prestiżowych tytułów i wyróżnień, w tym nominacji jako Jurorka do Telekamery 2014 i 2017 oraz jako „Osobowość Telewizyjna” do Telekamery 2015, a także Osobowość TV 2019 w plebiscycie Kobieca Marka Roku.
Właścicielka krakowskiej restauracji Zalipianki. Kocha wysokogórską wspinaczkę i dalekie podróże.
MATEUSZ GESSLER
Kucharz, właściciel kultowych restauracji w Warszawie: Ćma, Warszawski Sen, DOCK19, Warszawa Wschodniaa, osobowość telewizyjna. Prowadzący programu „Hell’s Kitchen” w Polsacie i „Para do gara” w TV4. Juror programu MasterChef Junior.
Uważa, że bycie restauratorem i kucharzem to najlepszy, choć zarazem najtrudniejszy zawód świata i nie chce robić niczego innego, ponieważ właśnie ta praca daje mu wiele radości, a w życiu to jest najważniejsze.
Mateusz nie jest typem domatora. Dużo podróżował i mieszkał w wielu miejscach na świecie – we Francji, Kanadzie, Szwajcarii wszędzie czując się dobrze. Uwielbia słuchać ludzi, uczyć się nowych rzeczy i żyć aktywnie, ciągle odkrywając coś nowego, bo świat jest dla niego szalenie interesujący. Świetnie sprawdza się w roli prowadzącego warsztaty czy pokazy kulinarne. Autor książek kucharskich “Moja Kuchnia Polska” oraz “Smaki dzieciństwa”. Pasjonat motoryzacji, motocyklista.
MARTIN GIMENEZ CASTRO
Szef kuchni, właściciel topowych polskich restauracji: Ceviche i Tuna w Warszawie, ambasador MSC światowej organizacji na rzecz zrównoważonego rybołówstwa.
Pierwszy polski Top Chef – zwycięzca programu o tym tytule w Polsacie., osobowość telewizyjna. Kulinarne szlify zdobywał w Wyższej Szkole Gastronomiczno-Hotelarskiej w Escuela Internacional Islas Malvinas w Mendozie. W kolejnych latach, u boku włoskich kucharzy w renomowanej restauracji Sale&Pepe na Florydzie, przeszedł wszystkie szczeble szkolenia zawodowego.
W czerwcu 2024 na podstawie ocen i weryfikacji inspektorów przewodnika Michelin – Ceviche Bar otrzymało tytuł Bib Gourmand, a Tuna znalazła się w rekomendacjach.
Martin Gimenez Castro pochodzi z Argentyny z regionu Mendoza. Pasję do gotowania zawdzięcza rodzicom. Od 16 lat mieszka w Polsce z żoną Martą, którą poznał podczas pracy w Stanach Zjednoczonych, i córeczkami Martyną i Mią, które często gotują razem z tatą.
foto,źródło. Polsat