Robert Sowa jurorem w "Top Chef"
Najbardziej prestiżowe kulinarne show w historii polskiej telewizji znów w Polsacie. W „TOP CHEF” biorą udział wybitni kucharze, którzy swoimi umiejętnościami i talentem mogą zrewolucjonizować gastronomiczny rynek w Polsce. Uczestników ocenia kompetentne i wymagające jury, a zasiadają w nim: Wojciech Modest Amaro, Ewa Wachowicz, Maciej Nowak oraz nowy w tym gronie – Robert Sowa.
„TOP CHEF” to jeden z najstarszych i najsłynniejszych kulinarnych programów na świecie. Wśród polskich kucharzy osiągnął gigantyczną popularność. W castingach do siódmej edycji wzięło udział niemal pół tysiąca chętnych.
W show mogą wziąć udział zarówno szefowie kuchni luksusowego hotelu, jak i małej regionalnej karczmy. Od uczestników wymaga się: perfekcji, podejmowania ryzyka, kreatywności i przede wszystkim miłości do gotowania.
Każdy odcinek to seria skomplikowanych konkurencji. Zwycięstwo w niektórych z nich daje uczestnikom immunitet, a inne zadania kierują do dogrywki. Nagrodą główną jest prestiżowy tytuł TOP CHEF i 100 tysięcy złotych.
Oto skład jury wiosennej edycji:
Wojciech Modest Amaro – najbardziej uznany polski kucharz na świecie, prowadzona przez niego restauracja „Atelier, Amaro” jako pierwsza w Polsce zdobyła i nadal utrzymuje prestiżową gwiazdkę Michelin. Pionier współczesnej kuchni polskiej i odkrywca zapomnianych smaków natury.
Maciej Nowak – teatrolog, dyrektor artystyczny Teatru Polskiego w Poznaniu i najbardziej znany krytyk kulinarny, autor felietonów „Podróże kulinarne Macieja Nowaka”, które były publikowane w „Gazecie Wyborczej”.
Ewa Wachowicz – jedyna kobieta w męskim gronie jurorów. Napisała siedem cieszących się ogromną popularnością książek kulinarnych, które sprzedały się w liczbie ćwierć miliona egzemplarzy. Producentka programu „Ewa gotuje”, który od ponad 10 lat gości na antenie Polsatu. Właścicielka krakowskiej restauracji „Zalipianki Ewa Wachowicz”.
Robert Sowa – jeden z najbardziej cenionych w Polsce szefów kuchni i restauratorów.W 2016 roku był gospodarzem emitowanego w Polsacie programu kulinarnego „Mój przepis na…”. Jest autorem wielu książek kulinarnych i właścicielem dwóch autorskich restauracji w Warszawie: N31 i Z57.
Siódmą edycję „TOP CHEF” poprowadzi Grzegorz Łapanowski – kucharz i dziennikarz kulinarny, założyciel Fundacji Szkoła na Widelcu, właściciel Food Lab Studio, organizator Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego.
Producentem programu jest firma Jake Vision, która ma na swoim koncie takie telewizyjne hity, jak m.in. „Tylko muzyka. Must be the music” i „Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia”.