MediaPolsat BOXZapowiedzi TV

„Ewa gotuje”: Obiad z kociołka i słoika oraz deser z kieliszka

Ewa Wachowicz prezentuje smaki kuchni regionalnych oraz zaskakujący rarytas. Gospodyni pokazuje przepis na karmuszkę, czyli zupę gulaszową z Warmii i Mazur. Szykuje ją na żywym ogniu w kociołku. W równie atrakcyjny sposób powstaje drugie danie – wołowina w warzywach. A na koniec deser w dużych kieliszkach do wina!

 

Zupa gulaszowa z kociołka

Pierwszą potrawę Ewa Wachowicz robi na żywym ogniu w kociołku. Gotuje karmuszkę, czyli regionalną zupę gulaszową z Warmii i Mazur. Do żeliwnego naczynia gospodyni wrzuca: smalec gęsi, łopatkę wieprzową, boczek wędzony, cebulę, marchewkę, pietruszkę, kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, sól, fasolę „Piękny Jaś”, przecier pomidorowy, gałązki majeranku, śmietanę 18% i mąkę. Zupę najlepiej podawać z domowym pieczywem.

Wołowina duszona w słoiku

Po regionalnej zupie z Warmii i Mazur gospodyni zaprasza na wołowinę duszoną w warzywach. Tym razem to potrawa z kuchni austriackiej, ale gospodyni zrobi ją inaczej, niż przygotowują ją w Wiedniu. Danie jest duszone w słoiku! Do przyrządzenia tego posiłku należy przyszykować: steki wołowe z antrykotu, sól, pieprz, słodką paprykę wędzoną, cebule, czosnek, małe pomidorki, marchewki, pietruszki, tymianek, liście laurowe, ziele angielskie i oliwę. Antrykot duszony w słoiku najlepiej smakuje ze świeżym wiejskim pieczywem.

Marynowana cukinia

Ponadto Ewa Wachowicz pokazuje, jak zrobić pikle z cukinii. Do słoików oprócz cukinii trafią: sól, kolendra, gorczyca, pieprz kolorowy, curry i czosnek. A składniki zalewy to: woda, cukier, ocet, miód i sól.

Deser w kieliszku

Na koniec gospodyni robi brzoskwiniowe ptasie mleczko i w dodatku – na bakier z galaretką! Dlaczego? Ponieważ zastygnie w kieliszku pod skosem. Aby przygotować ten słodki i doskonale prezentujący się rarytas trzeba się zaopatrzyć w następujące składniki: galaretki brzoskwiniowe, morele, białka jajek, sól i mięta do dekoracji.

„Ewa gotuje” w sobotę 2 października o godz. 10:10 w Polsacie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *