„Ewa gotuje” odcinek 400 w Polsacie
To już tuż tuż! W sobotę 10 października o godzinie 10:10 w Polsacie zobaczymy czterechsetny odcinek programu „Ewa gotuje”! Od 13 lat w każdą sobotę Ewa Wachowicz inspiruje widzów do gotowania i sprawia, że niejednemu z nich od rana kubki smakowe pracują na najwyższych obrotach.
– Sama nie wiem, kiedy to się stało, że mamy już 400. odcinek. To niesamowity wynik jeśli idzie o programy telewizyjne, ogromna duma i wielkie podziękowania dla mojej wspaniałej ekipy, która prawie nie zmieniła się od 13 lat! – mówi Ewa Wachowicz.
Po czterechsetnym odcinku „Ewa gotuje” zapraszamy na Instagrama i Facebooka Polsatu na jubileuszowy live chat z Ewą Wachowicz!
Przez kilkanaście lat emisji programu Ewa Wachowicz zaprezentowała widzom Polsatu ponad 2000 przepisów! To receptury sprawdzone i co ważne – przygotowane według nich potrawy zawsze się udają. Nawet tym, którzy dopiero zaczynają zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej. Program zainspirował Ewę Wachowicz do napisania aż 7 książek z przepisami na pyszne dania a ich autorka zapewnia, że to jeszcze nie koniec.
A jakie były kulisy powstania programu? – W 2007 roku Nina Terentiew zaproponowała, abym zrobiła program kulinarny i powiedziała: „Trochę lepiej wyglądasz niż Makłowicz”. Pierwszy odcinek pilotowy nagrałam w swoim krakowskim mieszkaniu, w swojej własnej kuchni. Nina zaznaczyła, nie szukaj żadnego innego miejsca, bo ty u siebie, w swojej kuchni po prostu tańczysz… I tak już od 13 lat goszczę widzów w mojej kuchni w Krakowie, a 400. odcinek świętowałam nagraniem w moim drugim domu pod Babią Górą, oczywiście z moją całą ekipą. Na to wyjątkowe wydarzenie przygotowałam wielopiętrowy tort – zdradza autorka programu.
Co przygotuje Ewa Wachowicz w programie? Zacznie od zdrowego śniadania. Na pierwszy posiłek dnia będzie pasta jajeczna z awokado. Do jej przygotowania będą potrzebne: ugotowane na twardo i pokrojone jajka, dojrzałe awokado – pokrojone i doprawione sokiem z cytryny, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżka oliwy i łyżeczka majonezu, posiekany pęczek kolendry oraz sól i pieprz do przyprawienia. Wszystkie składniki mieszamy i mamy gotową pasta na kanapki.
Następnie Ewa pokaże, jak zrobić domową sól sezamową, czyli gomasio. Ta mieszanka niełuskanych uprażonych nasion sezamu i soli himalajskiej świetnie doprawia kanapki z awokado.
Na danie główne Ewa przygotuje klopsiki wieprzowe zapiekane na kiszonej kapuście.
Gdy klopsiki będą się zapiekały w piekarniku, gospodyni zrobi bardzo zdrowy domowy ocet jabłkowy.
Ukoronowaniem jubileuszowego wydania programu „Ewa gotuje” będzie piętrowy tort z okazji czterechsetnego odcinka! Ten wyjątkowy wypiek powstanie bez użycia proszku do pieczenia! Ewa Wachowicz upiecze trzy różnej wielkości biszkopty, które przełoży kremem czekoladowym i masą z mango, a następnie ułoży jedno ciasto na drugim, tworząc piętrową konstrukcję.
„Ewa gotuje” odcinek 400 – emisja w sobotę 10 października o 10.10 w Polsacie!