„Ewa gotuje”: Pierwsze pomysły na wigilijny stół i góralska zupa
Ewa Wachowicz rozpoczyna przygotowania do Świąt, ale poleca także inne przysmaki. Gospodyni gotowanie zaczyna od regionalnej zupy z Podhala. Następnie marynuje marchewki. Kolejna potrawa jest propozycją do wigilijnego menu. Deser natomiast to powrót do przeszłości.
Zoprostka z Podhala
Na pierwsze danie Ewa Wachowicz gotuje góralską zupę. Zoprostka wywodzi się z Podhala i jest regionalną zupą jarzynową z zasmażką na słoninie. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej potrawy są: marchewka, pietruszka, czosnek, masło klarowane, liście laurowe, kminek mielony lub w ziarnach, kapelusze grzybów suszonych, słonina wędzona, mąka, sól, pieprz, ziemniaki, natka pietruszki i świeża mięta.
Karp na kapuście z żurawiną
Chociaż do świąt zostały jeszcze dwa tygodnie, to już dzisiaj warto pomyśleć o wigilijnym karpiu. Dlatego gospodyni pokazuje, jak zrobić tę rybę zapiekaną na kapuście z żurawiną. Do tej propozycji na wigilijny stół trzeba przygotować: karpia, sól, pieprz, mąkę do panierowania, masło klarowane do smażenia, kapustę kiszoną, żurawinę – świeżą lub mrożoną, liście laurowe, ziele angielskie, kminek mielony, masło, cytrynę i natkę pietruszki. Najbardziej znamy i lubimy karpia smażonego i tak go właśnie podajemy. A wystarczy zapiec go na kapuście z żurawiną i mamy zupełnie nową świąteczną potrawę!
Marynowana marchew
W programie Ewa Wachowicz pokazuje też, jak zamarynować marchewkę. Aby razem z gospodynią zrobić piklowane wstążki z marchewki, trzeba sięgnąć po następujące składniki: marchewki, ocet ryżowy, olej sezamowy, sos sojowy, syrop klonowy i sok z dwóch pomarańczy. Słoik odstawimy do chłodu. Pikle będą gotowe już po kilkunastu godzinach.
Orzechowy deser z dzieciństwa
Na koniec gospodyni programu zaprasza na pyszny świąteczny deser z dzieciństwa. Robi ciasteczkowe orzeszki, które wypiekało się w jej rodzinnym domu tuż przed świętami. Do tego wypieku potrzebna jest forma-patelnia do pieczenia ciasteczek w kształcie orzeszków. A w przepisie na ten wyjątkowy świąteczny deser z kremem orzechowym znajdują się: mąka, cukier puder, masło, jajka, śmietana, ocet, soda, mleko roślinne, np. sojowe, cukier trzcinowy, zmielone orzechy włoskie.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji Polsat