„Ewa gotuje”: Pożegnanie zimy w skandynawskim stylu
Ewa Wachowicz wie, jak w pyszny i sycący sposób celebrować ostatnie zimne dni. Czas na podróż po smakach krajów skandynawskich! Na obiad fińska zupa z pora, łososia i pstrąga oraz szwedzka zapiekanka ziemniaczana, a na deser norweski przysmak jabłkowy.
Na początek fińska zupa z pora i łososia – lohikeitto, po szwedzku laks soppa, którą wzbogacona zostaje rodzimym pstrągiem. Do tej potrawy potrzebne są: masło, por, cebula, marchewka, ziemniaki, listek laurowy, sól, filet z pstrąga i łososia oraz kwaśna śmietana. Na koniec świeży koperek, biały pieprz, sok i plasterek cytryny i pożywna zupa rybna gotowa!
Na danie główne – szwedzka zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem w sosie curry. Do przygotowania tego posiłku Ewa Wachowicz używa: oleju ryżowego, piersi z kurczaka, ziemniaków, czosnku, jajek, kwaśnej śmietany, majonezu, słodkiej wędzonej papryki, curry, pieprzu, soli, natki pietruszki, marynowanej papryki i twardego sera.
Po obiedzie gospodyni programu zaprasza na deser – norweski przysmak jabłkowy, czyli mus jabłkowy z kruszonką i bitą śmietaną. Do przygotowania deseru potrzebne są: jabłka, masło, cukier trzcinowy lub ksylitol, cynamon, odrobina wody, pełnoziarniste ciasteczka na kruszonkę, dobrze schłodzona wysokoprocentowa słodka śmietanka i cukier waniliowy oraz listki mięty do ozdoby.
„Ewa gotuje” od 6 marca w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji Polsat