MediaPolsatZapowiedzi TV

„Ewa gotuje”: Smaki jesieni w kolorowych barwach

Ewa Wachowicz po raz kolejny udowadnia, że w kuchni może być pysznie i malowniczo. Na początek restauratorka ugotuje zupę paprykową. Danie główne to karkówka pieczona z dużą ilością cebuli. Na koniec gospodyni pokaże, że dynia sprawdza się do zrobienia pysznych jesiennych deserów.

 

Ewa Wachowicz uwielbia paprykę w każdej odsłonie: marynowaną, pieczoną czy też surową. W odcinku ugotuje kolorową i bardzo zdrową zupę paprykową z kaszą jaglaną. Jest rozgrzewająca, w sam raz na chłodniejsze jesienne wieczory.

W szybkowarze przygotuje bulion na żeberkach z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i soli. Na patelni Ewa podsmaży marchewkę, pietruszką, cebulę i czosnek na klarowanym maśle. Potem wrzuci je do bulionu. Doda przepłukaną pod bieżącą wodą kaszę jaglaną. Na samym końcu do garnka trafią kolorowe papryki, lubczyk, odrobina soli i pieprzu.

Później gospodyni programu upiecze karkówkę w plastrach, a kawałki mięsa przełoży cebulą. To przepis, który dostała od swojej bratowej. Pokrojone mięso oprószamy z każdej strony solą i pieprzem. W naczyniu, w którym karkówka będzie się piekła, układamy plastry mięsa posmarowane odrobiną majonezu oraz ostrej musztardy i przekładamy plastrami cebuli. Karkówkę najlepiej odstawiać do zamarynowania w lodówce dzień wcześniej. Upieczona karkówka trafi na stół z surówką Colesław – z kapusty, marchewki, cebuli i majonezowego sosu.

Po obiedzie czas na coś słodkiego. Na deser będzie ciasto bez pieczenia – z kremem śmietanowym i masą na bazie purée z dyni. Niedużą dynię pozbawioną pestek Ewa Wachowicz pokroi na ćwiartki i upiecze w piekarniku, bo będzie bardziej słodka niż ugotowana. Po wystudzeniu odetnie od niej skórkę i zmiksuje na gładkie purée z dyni. Czas na masy ciasta. Jedna będzie śmietanowa, druga dyniowa. Do dwóch misek trafią: schłodzona wysokoprocentowa i ubita śmietana. W jednej z nich miksujemy: śmietanę, serek mascarpone, zdrowszy zamiennik cukru – erytrol i ekstrakt waniliowy, w drugiej – śmietanę, purée z dyni, erytrol, szczyptę imbiru, gałki muszkatołowej oraz cynamonu. Do gładkiej dyniowej masy na samym końcu dodajemy przestudzoną rozpuszczoną żelatynę, sok z cytryny.

W formie wyłożonej folią spożywczą układamy herbatniki kakaowe, warstwę masy dyniowej i śmietanowej, potem kolejną porcję herbatników i obie masy oraz ostatnią warstwę ciasteczek i krem dyniowy. Ciasto zwieńczy tarta czekolada. Po dwóch, trzech godzinach w lodówce można się delektować pysznym ciastem!

Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji Polsat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *