Ewa gotuje: Wigilia z Ewą Wachowicz na finał sezonu! (wideo)
W sobotę 24 grudnia o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje dania na wigilijny stół. Obejrzyjcie i poszukacie inspekcji!
Najpierw Ewa podpowie, jak zrobić zupę pieczarkową z dodatkiem suszonych, leśnych grzybów, a podawaną z ziemniakami duszonymi w maśle. W wigilijny wieczór w większości polskich domów na stołach gości smażony karp. Ewa również przyrządzi tę rybę, ale trochę inaczej niż zazwyczaj. Na wigilijny deser będzie błyskawiczny piernik kawowy z powidłami i polewą czekoladową. W swoim autorskim programie gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników świątecznych potraw.
W tym roku tak się poukładało, że ostatni w ramówce jesiennej odcinek „Ewa gotuje” zobaczymy dokładnie w Wigilię Bożego Narodzenia. A że przygotowania do świąt autorka programu zaczęła już jakiś czas temu, to do zrobienia zostały jej dosłownie drobiazgi, jak chociażby powieszenie światełek na choince, natomiast do ugotowania zaledwie kilka potraw.
Co to będzie? – Żurek, barszcz a może grzybowa? Co dom, to inny obyczaj. Ja jeszcze nie zdecydowałam, która z tych zup jako pierwsza trafi na mój wigilijny stół, ale przed kamerami podpowiem, jak zrobić zaskakującą pieczarkową z dodatkiem suszonych, leśnych grzybów. A podam ją z ziemniakami duszonymi w maśle – zdradza Ewa Wachowicz.
Mamy Wigilię Bożego Narodzenia, więc w odcinku musi być ryba! W większości polskich domów zazwyczaj jest nią smażony karp. Ewa też zrobi karpia, ale trochę inaczej niż zazwyczaj – filety pokroi na mniejsze kawałki, po czym obtoczy w cieście z płatkami migdałowymi i dopiero wtedy usmaży. Rybę poda na sosie żurawinowym.
Na wigilijny deser będzie błyskawiczny piernik kawowy z powidłami i polewą czekoladową. Ciasto, zanim trafi do piekarnika, nie musi leżakować, a co za tym idzie, taki placek można upiec dosłownie w ostatniej chwili. W dodatku pokryty czekoladą piernik bez problemu dotrwa nawet do Sylwestra.
Smacznego świętowania i wielu kulinarnych sukcesów w Nowym Roku!
Jesteście ciekawi jak przygotować wigilijne dania Ewy Wachowicz? Proporcje składników i szczegóły przepisów poznacie już 24 grudnia finałowym odcinku jesiennego sezonu „Ewa gotuje”!
„Ewa gotuje” odcinek 471 – emisja 24 grudnia o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go!