Ewa gotuje: Wypieki na słono i słodko, prażonka z kociołka i kiszone jabłka
Już sobotę 3 października Ewa Wachowicz w swojej kuchni w Zawoi przygotuje cwibak, czyli keks, ale tym razem nietypowy – bo z warzywami i upiecze szarlotkę. Z kolei w ogrodzie zrobi pieczone golonki indycze w kiszonej kapuście z kociołka oraz zakisi jabłka, które będzie można wykorzystać do surówek, sałatek, czy do faszerowania pieczonych gęsi i kaczek. Swoimi przepisami gospodyni podzieli się w programie „Ewa gotuje”.
Cwibak na słono – czemu nie! Kolejny odcinek „Ewa gotuje“ zacznie się od wytrawnego ciasta z oliwkami, papryką i suszonymi pomidorami.
Keks zwany w Krakowie cwibakiem to ciasto ucierane z bardzo dużą ilością bakalii. Tym razem zamiast nich Ewa użyje warzyw. Do przygotowania cwibaka będą potrzebne: jajka, olej z pestek winogron, mąka orkiszowa, proszek do pieczenia, mleko bez laktozy, czerwona i żółta papryka, suszone pomidory zalane oliwą, zielone oliwki, czosnek, sól i pieprz. Taki słony cwibak smakuje idealnie z masłem na śniadanie, ale może być też dodatkiem do głównego dania.
Na główne danie będą pieczone golonki indycze przyprawione świeżym tymiankiem w kiszonej kapuście. Wnętrze kociołka należy posmarować tłuszczem o wysokiej temperaturze dymienia, na spodzie kładziemy skórę z boczku, a boki i dno wykładamy liśćmi kapusty. Do złożenia potrawy będą potrzebne: kiszona kapusta, cebula, marchewka, boczek, golonki i ciemne piwo.
Natomiast po pieczystym Ewa Wachowicz pokaże, jak przyrządzić kiszone jabłka.
Na koniec gospodyni przygotuje pyszny deser również z jabłkami. Zrobi kruche ciasto z tymi owocami z pianą z białek. Do jego wykonania potrzebne będą: mąka orkiszowa, zimne masło, szczypta soli, ksylitol, jajka, mąka ziemniaczana i płatki migdałowe.
„Ewa gotuje” odcinek 399 – emisja w sobotę 3 października o 10.10 w Polsacie