DVB-TMediaZapowiedzi TV

„Fabryka jedzenia”: Sekrety żywności od 31 maja w Czwórce

Nowy cykl odkrywa przed widzami tajniki popularnych potraw i przekąsek. Sięgając po ulubione smakołyki, mało kto zdaje sobie sprawę, ile fascynujących historii kryje się za każdym z nich. O kulisach powstawania produktów spożywczych traktuje program „Fabryka jedzenia”, którego debiut na antenie „Czwórki” został zaplanowany na 31 maja.

 

Zanim specjały powstaną i trafią na sklepowe półki i stoły, musi dojść do połączenia kilku elementów. Produkt czy potrawa to swoiste zmiksowanie sztuki kulinarnej, tradycji, innowacji, nauki, zaawansowanych technologii i skomplikowanych procesów – nieraz odbywających się na ogromną skalę.

Na pasjonatów kulinariów czeka w Czwórce prawdziwa telewizyjna uczta. To wyjątkowa radość dla oczu, podczas której można zobaczyć, jak powstają setki wyrobów kulinarnych. Począwszy od krakersów w kształcie zwierzątek, płatków zbożowych o wymyślnych kształtach i rolady lodowej, aż po chińskie bułeczki z krewetkami czy wegański majonez – stworzony według przepisu, który autorowi patentu przyszedł do głowy we śnie.

W jaki sposób góry surowych składników zmieniają się w apetyczne przekąski i potrawy o uzależniającym smaku i kunsztownej formie? Jak robi się je na skalę przemysłową, a jak w małych firmach kultywujących tradycje kulinarnego rzemiosła?

„Fabryka jedzenia” od 31 maja od poniedziałku do piątku o godz. 10:20 i 10:50 w Czwórce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *