Kuchnia+ w maju przygotowała programy dla koneserów
Maj to sezon grillowania, dlatego stacja Kuchnia+ przygotowała nowy format „Grillowa Polana”, w której znany szef kuchni, Andrzeja Polana, zaprezentuje fantazyjne wariacje na temat naszych ulubionych dań z rusztu. Amatorzy wina będą mogli zobaczyć „The Wine Show 2” . W programie sommelierzy-pasjonaci podzielą się z widzami wiedzą zdobytą w najbardziej ekskluzywnych winnicach na świecie. Natomiast dla fanów kuchni meksykańskiej stacja przygotowała aż dwa sezony „Meksykańskiego stołu Pati”. W każdym odcinku prowadząca przemierza swój ojczysty kraj w poszukiwaniu inspiracji i przygotowuje potrawy odzwierciedlające bogatą historię Meksyku.
Peter Kuruvita na australijskim wybrzeżu 2
(Peter Kuruvita’s Coastal Kitchen 2)
Australia 2016, 6×25’
Premiera: 11 maja 2019 r., godz. 15:00
Po udanej przeprowadzce na Sunshine Coast, szef kuchni i restaurator Peter Kuruvita jest gotowy na zupełnie nowe nadmorskie przygody! W drugim sezonie serii udaje się na zachodnie wybrzeże Australii, aby zwiedzić niezwykłe okolice rzeki Margaret oraz rozsmakować się w lokalnych specjałach.
Po drodze prowadzący spotyka się z producentami tradycyjnych wyrobów spożywczych, aby usłyszeć ich fascynujące historie oraz nauczyć się od nich rzemiosła. Poznaje rolników-pasjonatów, którzy każdego dnia zmieniają oblicze rolnictwa i tworzą jego przyszłość. Odwiedza nagradzanych producentów wina, dzięki którym region stał się rozpoznawalny w branży winiarskiej.
W kolejnych odcinkach szef kuchni zakasa rękawy i nauczy się wytwarzać camembert, pobierze lekcje nurkowania oraz dowie się więcej na temat toksycznych odpadów, które za sprawą rozwiniętego przemysłu z każdym rokiem coraz bardziej zanieczyszczają środowisko.
Prowadzący, zainspirowany pięknem przyrody oraz nieziemskimi smakami i zapachami regionu, odtworzy poznane przepisy oraz postara się przemycić do swoich ulubionych potraw nowe rozwiązania.
The Wine Show 2
(The Wine Show 2)
Wielka Brytania 2017, 7×52’
Premiera: 7 maja 2019 r., godz. 20:05
Powraca „The Wine Show” – seria w całości poświęcona sekretom branży winiarskiej. Tym razem brytyjski aktor Matthew Goode przybywa do wspaniałej prowansalskiej willi, gdzie dołącza do niego kolega z branży, James Purefoy. Sommelierzy-pasjonaci podzielą się z widzami wiedzą zdobytą w najbardziej ekskluzywnych winnicach na świecie.
Oprócz degustacji win sprowadzonych z każdego zakątka ziemi, na aktorów czeka dodatkowe zadanie – misja powierzona im przez Joe Fattoriniego. Panowie będą musieli dobrać doskonałe trunki do składającego się z sześciu potraw lunchu zaproponowanego przez słynnego szefa kuchni i właściciela restauracji wyróżnionej gwiazdkami Michelin – Stephane’a Reynaud. Tym razem to nie Joe oceni wybory Matthew i Jamesa. Jego jurorskie kompetencje przejmie Jancis Robinson, najbardziej wpływowy krytyk win na świecie – to on zdecyduje o tym, które butelki trafią do wielkiego finału. Robinson należy do osób bezkompromisowych, dlatego sommelierskie zadanie nie będzie łatwe…
Meksykański stół Pati 4
(Pati’s Mexican Table 4)
USA 2015, 13×26’
Premiera: 17 maja 2019 r., godz. 14:30
Pati Jinich, pochodząca z Meksyku żona i matka trójki dzieci, każdą wolną chwilę spędza, oddając się swojej największej pasji – gotowaniu. W najnowszej serii Pati przybywa do jednych z najpiękniejszych i najsmaczniejszych miejsc w Meksyku – San Miguel de Allende. Następnie powraca do kuchni w domowym zaciszu, gdzie wykorzystuje zgromadzone inspiracje do tworzenia nowych, smacznych przepisów.
W czwartym sezonie Pati wraz z rodziną odwiedza meksykańskie miasteczko San Miguel de Allende, znane na całym świecie za sprawą Sanktuarium Jesús Nazareno de Atotonilco oraz wybornych miejscowych potraw. Prowadząca przemierza ulice urokliwej miejscowości i odkrywa lokalne specjały. Ponadto w nowych odcinkach Pati wraz z synami spróbuje unowocześnić tradycyjne tacosy oraz tamales. Tym razem prowadząca podzieli się także ulubionymi potrawami tex-mex i podpowie, jak kulinarnie zaskoczyć znajomych na imprezach i piknikach. To wszystko i wiele więcej w najnowszej odsłonie programu.
Meksykański stół Pati 3
(Pati’s Mexican Table 3)
USA 2014, 13×26’
Premiera: 9 maja 2019 r., godz. 14:30
Misją Pati Jinich jest przeniesienie autentycznych meksykańskich smaków, kolorów i ciepła do naszych domowych kuchni. W każdym odcinku przemierza swój ojczysty kraj w poszukiwaniu inspiracji i przygotowuje potrawy odzwierciedlające bogatą historię Meksyku.
W trzecim sezonie Pati powróci wspomnieniami do smaków dzieciństwa i przygotuje swoje ulubione meksykańskie potrawy według przepisów rodziców. Cofnie się także do lat, kiedy mieszkała w Teksasie i poznawała jego wyjątkowy folklor. Efektem tej nostalgicznej podróży będzie dzień spędzony w kuchni z synem, rodowitym Teksańczykiem. To nie jedyny raz, kiedy Pati zaprasza do wspólnego gotowania swoich synów – prowadząca wierzy, że czas spędzony na odkrywaniu ulubionych smaków zacieśnia rodzinne więzi jak nic innego! Pasję trudno czasami pogodzić z obowiązkami mamy, dlatego Pati ma w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów, które można przygotować w kilka minut. Chętnie dzieli się nimi z widzami. Podpowiada także, w jaki sposób w chaosie codziennego dnia znaleźć czas dla męża – i jakimi przysmakami go rozpieszczać!
Grillowa Polana
(Grillowa Polana)
Polska 2019, 12×25’
Premiera: 19 maja 2019 r., godz. 12:30
Grillowanie to polska rozrywka narodowa i nieodzowna część letniego, wakacyjnego krajobrazu. Wydaje się, że każdy umie przygotować klasyczne potrawy na ruszt. Czy grill potrafi czymś zaskoczyć?
Teoretycznie grill, niezależnie od typu, ma nieograniczone możliwości. Kucharz z wyobraźnią przygotuje na nim każdą, nawet najbardziej wymyślną potrawę. W praktyce polskie grille okupywane są przez mało wyrafinowane kiełbasy, karkówki i szaszłyki. I nie ma w tym nic złego, jednak czasem warto trochę poeksperymentować, żeby odkryć nowe połączenia smakowe. W programie znanego szefa kuchni, Andrzeja Polana, zaprezentowane zostaną fantazyjne wariacje na temat ulubionych dań Polaków. Prowadzący za pomocą kilku sztuczek i szczypty wyobraźni potrafi sprawić, że zwykły posiłek staje się wykwintną ucztą. W każdym odcinku udaje się w inny region Polski, gdzie odnajduje kolejne inspiracje, płynące z otoczenia, lokalnych tradycji, a przede wszystkim ludzi, których spotyka na swej drodze.