Kulinarny raj na ziemi oczami Tomka Jakubiaka w nowej serii “Rozgryza Maltę”
Jeden z najsympatyczniejszych polskich kucharzy powraca i tym razem odwiedza Maltę – raj dla fanów owoców morza. Tomek zabierze nas w niesamowitą podróż nie tylko po smakach, ale i kulturze tej niewielkiej wyspy. Wspólnie wybierzemy się na połów ryb, dowiemy się, dlaczego maltańskie łódki mają tak wyjątkowe kolory oraz skąd na nich to charakterystyczne niebieskie oko, spróbujemy lokalnych serów i odwiedzimy organiczne farmy producentów żywności.
W maltańskiej serii Tomek postara się rozgryźć większość smakowitych tajemnic wyspy. Spotka się z lokalnymi szefami kuchni, miłośnikami doskonałego jedzenia, farmerami, czy producentami żywności.
Już 25 lutego na antenie CANAL+ KUCHNIA rusza kolejna odsłona programu Tomka Jakubiaka. Współpraca stacji CANAL+ z regionalnym biurem Maltańskiej Organizacji Turystycznej w Warszawie zaowocowała możliwością eksplorowania smaków maltańskiej kuchni.
Następnie w rybackiej wiosce Marsaxlokk Tomek będzie podziwiał tradycyjne łódki luzzu, spróbuje słynnej zupy rybnej aliotta odwiedzi najlepszą restaurację z owocami morza, a wieczorem wpadnie do kultowej budki z Fish and chips. Na maltańskiej wsi Tomek pozna Manuelę aktywistkę, założycielkę projektu integrującego lokalnych farmerów organicznych. Wspólnie odwiedzą producenta wyjątkowych kozich serów, wpadną też na ekologiczną farmę przyjaciół Manueli, a wieczorem wszyscy spotkają się na wspólnej kolacji.
Ale na tym nie koniec! Nasz kulinarny przewodnik odwiedzi też przynależną do Malty niewielką wyspę Gozo. Spróbuje tam lokalnego pieczywa ftira wypiekanego w rodzinnej piekarni według stuletniej receptury. Podczas swojego rajdu po wyspie Tomek będzie miał okazje spróbować także sezonowej ryby i uwaga… ciasta z królikiem. Wieczór spędzi w domu jednej z gozańskich szefowych kuchni, z którą przygotują wspólną kolację.
Najnowszy program Tomasza Jakubiaka jest wynikiem współpracy Canal+ z regionalnym biurem Maltańskiej Organizacji Turystycznej w Warszawie.
Premiera programu JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ już 25.02, nowe odcinki co niedzielę o godz. 12:00 w CANAL+ KUCHNIA oraz w serwisie CANAL+ online
Kolejność odcinków programu JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ:
– 25.02 – Valletta
– 03.03 – W rybackiej wiosce (Marsaxlokk)
– 10.03 – Wyspa Gozo
– 17.03 – Na maltańskiej wsi
foto. © CANAL+ Polska S.A. 2024