Nowe programy w kwietniu w Kuchni+
W kwietniu amatorzy gotowania będą mogli poznać kuchnię odległych zakątków świata, m.in. Urugwaju, Butanu czy Nowej Funlandii – a to za sprawą odwiedzającego miejsca nieznane Anthony’ego Bourdaina. Brytyjski szef kuchni, James Martin, także zaproponuje polskim widzom kulinarną wyprawę: przemierzy Stany Zjednoczone w poszukiwaniu lokalnych przysmaków. Z kolei dla fanów rodzimych smaków Marieta Marecka przygotowała pomysły na szybkie i zdrowe posiłki dla całej rodziny. Nowe sezony popularnych programów w Kuchni+ to świeża porcja kulinarnych inspiracji.
11. sezon bijącej rekordy oglądalności i uhonorowanej nagrodą Emmy serii „Anthony Bourdain: miejsca nieznane” to zapis ostatnich wypraw popularnego, amerykańskiego szefa kuchni. Tym razem odwiedził on zachodnią Wirginię, Nową Funlandię, Urugwaj, Armenię, Butan, Berlin, wybrzeże Zatoki Meksykańskiej w USA oraz Hongkong. W każdym z tych miejsc odkrywał lokalne przysmaki – często zaskakujące nawet dla niego, oraz poznawał typowe dania i składniki wykorzystywane w danym regionie. W nowej serii Anthony Bourdain po raz kolejny pokazał, jak oryginalna, nieoczywista, a zarazem oszołamiająco smaczna może być kuchnia w różnych zakątkach świata.
Anthony Bourdain popełnił samobójstwo w czerwcu ubiegłego roku. Ten amerykański szef kuchni był znany na całym świecie dzięki swoim kulinarno-podróżniczym programom: „Miejsca nieznane” oraz „Bez rezerwacji”. Oba formaty można oglądać w Polsce w stacji Kuchnia+. Był autorem książek oraz jurorem w brytyjskiej i amerykańskiej edycji programu “The Taste”.
Premiera: sobota, 6 kwietnia 2019 r., godz. 20:15 (po dwa odcinki)
Po sukcesie programu „James Martin: francuska przygoda” brytyjski szef kuchni wyrusza na podbój kolejnego kraju słynącego z charakterystycznych smaków – Stanów Zjednoczonych. W programie „James Martin: amerykańska przygoda” wraz ze swoim zaufanym zespołem zwiedzi kraj od wybrzeża do wybrzeża, zaczynając w Kalifornii i kończąc w Nowym Jorku. Kolejne stany przemierza kilkunastoma różnymi pojazdami: od klasycznego Harleya Davidsona, przez furgonetkę, aż po kultowego Pontiaca z lat 70. Po drodze kosztuje wszelkich lokalnych specjałów i opowiada, jak można je przygotować we własnej kuchni.
Premiera: czwartek, 4 kwietnia 2019 r., godz. 18:00
„365 obiadów Mariety Mareckiej” to program, który pokazuje, że przygotowanie posiłków dla całej rodziny nie musi być żmudną i uciążliwą pracą. Wystarczy dobry pomysł i kilka sprytnych tricków. W szóstym sezonie Marieta Marecka podzieli się swoimi sposobami na oszczędne i przemyślane zakupy oraz odpowiedzialne gotowanie – zdrowe i jak najmniej szkodliwe dla środowiska. Tym razem w programie zostaną zaprezentowane przepisy na nowoczesne i tradycyjne potrawy wielkanocne, nietuzinkowe posiłki z grilla, czy dania inspirowane kolorami, takimi jak oranż czy róż. Widzowie przekonają się, że dziecko w kuchni… niekoniecznie oznacza kłopoty, a wspólne gotowanie może stanowić przyjemną i pożyteczną formę spędzania wolnego czasu z rodziną. Nowy sezon to także kulinarne inspiracje na babski wieczór czy dzień ojca. Tym razem nieco miejsca poświęcono również tzw. comfort food, czyli jedzeniu przygotowanemu w tradycyjny sposób, które ma dla gotującego wartość sentymentalną. Uwielbiana przez widzów prowadząca podzieli się kolejną porcją prostych do przygotowania i niezwykle smacznych przepisów.
Premiera: sobota, 13 kwietnia 2019 r., godz. 17:00