Nowy sezon “MasterChef Junior” od 7 marca w TVN! (wideo)
Kuchnię MasterChefa już po raz szósty przejmą młodzi kucharze! Drzwi do świata kulinarnych przygód otworzą się dla siedemnastu szczęśliwców, których umiejętności ocenią: Ania Starmach, Michel Moran i Mateusz Gessler. W piekielnie trudnych konkurencjach wsparciem dla zawodników będą z kolei: Roksana Węgiel, Robert Makłowicz oraz Przemysław Klima. W „MasterChef Junior” nawet dorosły może poczuć się jak dziecko!
Największą siłą nowej, czyli szóstej edycji Masterchefa Juniora są jego bohaterowie – dzieci. Jeszcze nigdy nie mieliśmy grupy tak zdolnych, odważnych, bezkompromisowych i otwartych na świat kucharzy. Fantastycznie się z nimi pracowało i na pewno będzie się ich świetnie oglądać. Oczywiście zachowują się tez jak “normalne” dzieci: strasznie rozrabiają, czasem się popłaczą, gdy im coś nie wychodzi, ale w jednej sekundzie potrafią się pozbierać, dokończyć potrawę i na koniec wygłosić do jurorów coś tak zaskakującego i mądrego, że… wszyscy przecieraliśmy oczy ze zdumienia! – Ewa Leja, producent “MasterChef Junior”
Choć przesłuchania do programu tym razem odbyły się drogą internetową, na castingi zgłosiła się rekordowa liczba kandydatów! Jurorzy spośród setek chętnych wybrali aż siedemnastu młodych kucharzy, którzy zmierzą się w walce o kulinarne marzenia i tytuł szóstego MasterChefa Juniora. To będzie pełna szalonych przygód rywalizacja po fascynujących smakach świata!
Ciasta z warzyw, dania kuchni włoskiej, halibut, owoce morza czy polędwica Wellington to tylko niektóre z tematów konkurencji, które przygotowali jurorzy. Jednym z wyzwań będzie także stworzenie trzech dań z sosami – angielskim, berneńskim i beszamelowym.
Zawodnicy zmierzą się też w konkurencji drużynowej pod okiem szefa – Krzysztofa Żurka – w restauracji „Trzy rybki” w Krakowie. Zadaniem kucharzy będzie przygotowanie menu degustacyjnego dla najbardziej surowych gości, czyli… swoich rodziców! Pretendenci do zwycięstwa wesprą także tych, którzy walczą obecnie na pierwszej linii frontu. Wyjątkowe dania otrzymają zarówno lekarze, pielęgniarki, jak i ratownicy medyczni.
W tym roku casting zaczęliśmy bardzo późno, bo do końca nie było wiadomo, czy zdołamy wyprodukować tak trudny program w czasie pandemii. Wybrane dzieci znaliśmy tylko z rozmów internetowych, ich dania sprawdzaliśmy, pytając się ich najbliższych, czy to naprawdę dobre! Najlepsi kandydaci przyjechali do Krakowa z rodzicami, mieszkali w miejscu, z którego nie mogli wychodzić nigdzie poza studiem Masterchefa i miejscem szkoleń! Rynek Główny widzieli tylko raz, kiedy nagrywaliśmy odcinek w otwartej wyłącznie na potrzeby zdjęć restauracji. Co kilka dni z duszą na ramieniu robiliśmy wszystkim dzieciom, rodzicom, członkom ekipy i jurorom testy. Nikt nie zachorował. I gdyby nie odcinek, w którym dzieci gotowały obiad dla medyków z jednego z krakowskich szpitali, to można by pomyśleć, że cała seria była nagrywana przed albo po pandemii… – Ewa Leja, producent “MasterChef Junior”
W kuchni MasterChefa Juniora nie zabraknie wizyt kulinarnych autorytetów. Robert Makłowicz wcieli się w przewodnika po najsmaczniejszych zakątkach świata, zaś zdobywca gwiazdki Michelina, Przemysław Klima, przeprowadzi popisowy masterclass z kuchni nowoczesnej. Pod okiem Beaty Śniechowskiej, zwyciężczyni 2. edycji „MasterChefa”, uczestnicy serwować będą steki, również w wersji wegetariańskiej. Niespodzianką okaże się wizyta Roksany Węgiel. Młoda wokalistka śpiewająco wesprze swoich rówieśników podczas przyrządzania bezy Pavlovej. Pojawią się także finaliści ostatniej edycji „MasterChefa”, czyli Ola Juszkiewicz, Sylwia Garska-Chmarycz i Rafał Fidyt. Zawodnicy w umiejętny sposób będą musieli przygotować potrawę surf&turf, łącząc mięso z rybą lub owocami morza.
Natalia Paździor, Julia Cymbaluk, Bartosz Kwiecień, Paulina Foremny i Gaja Suchocka poznali już smak wygranej. Kto dołączy do tego wyjątkowego grona i zostanie szóstym najlepiej gotującym dzieckiem w Polsce?
Poza medykami i jurorami, dzieci w tej edycji gotowały też dla swojego ulubionego bohatera… internetowego(!), Roberta Makłowicza, który oceniał dania kuchni z całego świata. Piekły fantastyczne bezy Pavlovej dla swojej największej muzycznej idolki, Roksany Węgiel! Zmierzyły się z ubiegłorocznym laureatem gwiazdki Michelin, Przemkiem Klimą. Zrobiły wymagające trzech godzin pracy monodesery mistrza cukiernictwa, Krzysztofa Kopcińskiego. Uczyły się kuchni wegetariańskiej od zwyciężczyni drugiego Masterchefa, Beaty Śniechowskiej. Nie bały się warzywnych deserów, polędwicy Wellington, ośmiornicy, żabich udek, sosów bernaise i anglaise…Wygra najlepszy kucharz, ale na uwagę zasługują wszyscy, bo oglądając tę edycję Masterchefa Juniora bawimy się razem z nimi i razem z nimi wierzymy, że wszystkie przeszkody można pokonać. W kuchni i w życiu. – Ewa Leja, producent “MasterChef Junior”