“Odkrycia Magdy Gessler” w Krakowie
Ze Śląska do… Krakowa! W poszukiwaniu kolejnych kulinarnych objawień słynna restauratorka uda się na południe Polski. Tam w restauracji Fiorentina skosztuje nowoczesnej polskiej kuchni z włoskim akcentem. Pstrąg Ojcowski wędzony na polskiej jabłonce, domowy żurek z chipsami z karczocha i oczywiście regionalna wołowina typu fiorentina. Czym ambasadorkę Food Network zaskoczył szef kuchni – Robert Koczwara? Drugi odcinek programu „Odkrycia Magdy Gessler” już w niedzielę, 13 października o 11:45 na antenie Food Network.
Fiorentina to ukryta w zabytkowej kamienicy krakowskiego starego miasta restauracja, do której prowadzą klimatyczne uliczki. Wabi polskimi smakami lokalnych smakoszy i turystów z całego świata. Włoska koncepcja gotowania, oparta na polskich produktach i świadomym podejściu procesu ich wykorzystania oczarowała Magdę Gessler, ambasadorkę stacji Food Network. Co wyniknie z takiego połączenia…?
Słowo fiorentina odnosi się do nazwy steka ze specjalnego gatunku krów hodowanych we włoskiej Florencji. Poszukiwanie unikalnego smaku mięsa i radość z jego przygotowania stała się inspiracją dla szefa kuchni Fiorentiny – Roberta Koczwary. Ich kuchnia opiera się głównie na polskich produktach wysokiej jakości, w tym wołowiny z lokalnych hodowli.
Na stół trafi Pstrąg Ojcowski, wędzony dymem z polskiej jabłonki pod cukrową kopułą. Dziś to jedyny gatunek tej ryby, który hodowany jest w naturalnym środowisku. Następnie foie gras, czyli kacza wątroba, podana na kształt… owoców wiśni. Do tego konfitura figowa, karmelizowane orzechy i dekoracja z pudru z dyni. Niemałe emocji wzbudzi staropolski żurek na domowym zakwasie żytnim. Soczysta jagnięcina z okolic Nowego Sącza to tylko przedsmak popisowego dania: steka po florencku, typu fiorentina.
Jak dania oceni Magda Gessler? Czy sprosta zadaniu-niespodziance, które przygotował dla niej szef kuchni?
Kolejny odcinek programu “Odkrycia Magdy Gessler”: Food Network, 13 Października, godz. 11:45.