Zapowiedzi TV

Wieczór specjalny z programami Anthony’ego Bourdaina w Kuchni+

Barack Obama powiedział o nim: „wiele nauczył nas o jedzeniu, o tym, jak wspólne posiłki mogą zbliżać, ale przede wszystkim – pokazał nam, jak nie bać się nieznanego”. To postać, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Znany pisarz, publicysta, celebryta i podróżnik kulinarny. Niezwykle barwny i wyrazisty, ale też otwarty na nowe miejsca, smaki i ludzi. Jego życie było inspiracją, a jego strata – ogromnym żalem.16 czerwca od godz. 20:30 Kuchnia+ wyemituje specjalny maraton poświęcony pamięci Anthony’ego Bourdaina.

 

 

Pierwsze w cyklu zostaną wyemitowane odcinki siódmej serii „Anthony Bourdain: bez rezerwacji” – zarejestrowanej przez kamery 10-sezonowej podróży kucharza po najbardziej intrygujących miejscach na świecie. Bourdain bez wahania próbował lokalnych przysmaków i specjałów, przygotowywanych w ulicznych budkach. Sam, jako turysta, nie miałby szans na dotarcie do miejsc, do których poprowadzili go miejscowi przewodnicy. To dzięki nim wiele dowiedział się o kulturze krajów, które odwiedził, o żyjących tam ludziach i przede wszystkim –  o ich zwyczajach kulinarnych.

Każda, nawet krótka podróż staje się niezapomnianą przygodą. Czy da się poznać i “poczuć” miasto, mając na to zaledwie od 24 do 48 godzin? Zwłaszcza nie korzystając przy tym z utartych szlaków ani popularnych przewodników turystycznych? W programie „Postój z Anthonym Bourdainem”  podróżnik zdradza, co warto odwiedzić, co jeść, ale także co sobie podarować. Radzi jak najlepiej spędzić ten krótki czas i dotrzeć do istoty danego miejsca. W cyklu pojawią się odcinki drugiego sezonu programu.

W ramach wieczoru specjalnego stacja wyemituje także dwa odcinki 9 sezonu „Anthony Bourdain: miejsca nieznane” – najbardziej nagradzanego programu Amerykanina. W każdym odcinku produkcji prowadzący odwiedzał inne miejsce, w którym nie tylko poznawał lokalną kulturę, ale też uwarunkowania społeczne, a czasami nawet polityczne. Jego nadrzędnym celem było jednak przetestowanie unikalnych smaków i aromatów miejscowego jedzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *