“Zabójcze potrawy” – odcinek z Kambodży już w sobotę na antenie Zoom TV (wideo)
W najbliższą sobotę na antenie Zoom TV pojawi się najnowszy odcinek podróżniczo-kulinarnego programu „Zabójcze potrawy”. Ekstremalną azjatycką kuchnię odkrywa przed widzami antropolog i podróżnik Jarek Nowak.
Przy okazji premiery programu specjalista od egzotycznych wypraw specjalnie dla Zoom TV opowiedział o swoich podróżach i najbardziej ekstremalnych doświadczeniach kulinarnych.
Jakie jest największe danie świata? Dlaczego tarantule są pożywne? Czego unikać podczas podróży? Czego nie przełknie człowiek, który był w stanie zjeść wszystko? Na YouTube’owym kanale Zoom TV jest już rozmowa z Jarkiem Nowakiem, podróżnikiem i antropologiem, będącym jednocześnie znawcą i miłośnikiem esktremalnej kuchni. W rozmowie z Magdaleną Felis z Grupy Kino Polska, prowadzący program „Zabójcze potrawy” zdradził kulisy powstawania programu oraz swoich egzotycznych wypraw. Z kolei w najbliższą sobotę na antenie Zoom TV zadebiutuje trzeci odcinek produkcji
Odcinek 3. KAMBODŻA – 8 CZERWCA o 22:00 w Zoom TV
Antropolog i podróżnik Jarek Nowak przybliża widzom egzotyczne obyczaje kulinarne, ucząc tolerancji dla różnorodności kulturowej świata. Mieszkańcy Kambodży, państwa słynącego z gościnności, które w latach 70. XX wieku padło ofiarą wielkiego głodu, wyznają zasadę: jeśli „coś” żyje i się rusza, można to zjeść.
Ciekawość Jarka była w tym przypadku pierwszym stopniem do… rozsmakowania się w drapieżnym krokodylu, zabójczo wielkich, smażonych szczurach i konikach polnych oraz włochatych tarantulach. Nie zabrakło również deseru w postaci grillowanego plastra miodu z larwami pszczół. Antropolog tłumaczy, jakie tradycje i wierzenia stoją za azjatycką kuchnią, pokazując ją taką, jaka jest, bez filtra i cenzury.
foto, źródlo. Zoom TV