„Ewa gotuje”: Majówka inna niż zwykle
Ewa Wachowicz pokazuje, jak zdrowo rozpocząć długo wyczekiwany sezon grillowy. Najpierw trening na świeżym powietrzu, a po nim gotowanie lekkostrawnych potraw w kuchni. Na początek zupa-krem z liści botwinki i marynowane młode buraczki, potem dietetyczne kotlety mielone z sałatką z roszponki, a na deser wiosenna pianka z truskawkami.
Po treningu w ogrodzie Ewa Wachowicz zaprasza do swojej kuchni na lekkostrawną, ale pożywną zupę z botwinki. Do przygotowania tego dania potrzebne są: filet z indyka, pęczek liści botwinki, młode marchewki, pietruszka, seler, czosnek, cebula, sól, liście laurowe, gałązki lubczyku, tabasco i sok z cytryny. Natomiast do podania tej bardzo zdrowej przystawki: ziemniaki, jogurt naturalny i tymianek.
Po wiosennej zupie gospodyni serwuje pieczyste – dietetyczne kotlety mielone z kaczki i wieprzowiny. Uformowane sznycle trafiają na domowy ruszt, gdyż pogoda nie zawsze sprzyja grillowaniu na zewnątrz. Do tego dania są niezbędne: pierś kaczki, łopatka wieprzowa, bułka namoczona w mleku, cebula, czosnek, masło klarowane, jajko, mięta, sól i pieprz. A do podania wiosenna sałatka, do której trafia: roszponka, ogórek, pomidorki koktajlowe i domowy sosem winegret: z oliwy, musztardy, soku z cytryny, ulubionych ziół, soli i pieprzu.
Po zrobieniu zupy z liści botwinki Ewie zostały młode buraczki. Dlatego po obiedzie gospodyni pokazuje, jak je zamarynować, bo w jej kuchni nic nie może się zmarnować!
Na koniec Ewa Wachowicz zaprasza na odrobinę słodkiej, ale też zdrowej rozpusty! Na deser pyszna pianka truskawkowa. Pozostałe składniki tego smakołyku to: herbatniki kakaowe, masło, jogurt naturalny, sok z cytryny, erytrol i żelatyna. A do dekoracji truskawki, galaretka truskawkowa i liście mięty.
„Ewa gotuje” w sobotę 1 maja o godz. 10:10 w Polsacie