„Ewa gotuje”: Co na święta? Oto propozycje na wielkanocny stół
Ewa Wachowicz prezentuje przepisy na ten wyjątkowy czas oraz… dania prozdrowotne! Gospodyni zaczyna gotowanie od kremu z pieczonego czosnku. Następnie pokazuje, jakie dwie potrawy powinny obowiązkowo trafić na świąteczny stół. Piecze nadziewane filety z piersi kurczaka oraz przyrządza polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym. W Wielkanoc musi być też ciasto! Dlatego na deser autorka programu przygotowuje zaskakujący keks makowy.
Krem z pieczonego czosnku
Nie od dziś wiadomo, że to poczciwe warzywo jest znakomitym naturalnym antybiotykiem. Z tego powodu warto jeść je jak najczęściej, dodając do masła, nacierając grzanki czy doprawiając różne potrawy. Ale to nie wszystko, bowiem czosnek równie dobrze sprawdzi się jako główny składnik kremowej zupy! Na liście składników potrzebnych do jej przyrządzenia są: główki czosnku, oliwa, cebula, masło klarowane, wywar jarzynowy, ser z niebieską pleśnią, śmietanka 30-36%, sól, pieprz. Podawać z mocno wysmażonym boczkiem (chipsy) i pesto z jarmużu.
Wielkanocne danie główne
Pierwsza propozycja Ewy Wachowicz na świąteczny stół to pieczona pierś z kurczaka po góralsku, czyli filety nadziewane papryką, oscypkiem i szpinakiem. Składniki dnia to: filety z piersi kurczaka, sól, pieprz, papryka czerwona, oscypek, liście szpinaku, olej z pestek winogron oraz przyprawy: kurkuma, papryka słodka, zioła prowansalskie i pieprz kolorowy.
Sztuka mięsa z sosem chrzanowym
Gospodyni przyrządza także polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym, które podaje z kaszą i buraczkami. Do tego posiłku trzeba przygotować: polędwicę wieprzową, sól, pieprz, majeranek, masło klarowane, cebulę, czosnek, śmietankę 30-36%, mąkę, chrzan świeży lub ze słoiczka, świeży majeranek do dekoracji, kaszę i ćwikłę z chrzanem.
Świąteczny deser
Na osłodę Ewa Wachowicz proponuje keks makowy. W przepisie na to ciasto znajdują się: mąka, proszek do pieczenia, suchy mak, jajka, cukier puder, masło, aromat rumowy, mąka ziemniaczana, biała czekolada, masło i kandyzowana skórka pomarańczowa oraz bakalie: migdały, rodzynki, orzechy i skórka pomarańczowa.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:20 w Telewizji Polsat