"Gazeta Stołeczna” szuka „Najlepszego Pączka Stolicy”
„Gazeta Stołeczna” ogłosiła plebiscyt na „Najlepszego Pączka Stolicy”. Jury ogłosi zwycięzcę w tłusty czwartek, który w tym roku przypada już 8 lutego.
W składzie jury tegorocznego plebiscytu „Najlepszy Pączek Stolicy” znaleźli się: Bovska – wokalistka, autorka tekstów i ilustratorka, Grzegorz Kasdepke – pisarz i autor scenariuszy, Edyta Różańska – zastępczyni redaktorki naczelnej „Gazety Stołecznej”, Monika Walecka – blogerka kulinarna, fotografka i właścicielka piekarniczego studia „Cała w Mące”, Agata Wojda – executive chef Hotelu Belotto oraz Małgorzata Minta – reporterka kulinarna i podróżnicza oraz blogerka, której felieton na Warszawa.Wyborcza.pl otwiera tegoroczny plebiscyt.
W tym roku w szranki o tytuł pączkowego mistrza staną cukiernie wybrane przez jury:
– Lukullus, czyli ubiegłoroczny zwycięzca plebiscytu,
– cukiernia Stary Dom z ulicy Puławskiej,
– cukiernia Zakalec z ul. Domaniewskiej 31,
– cukiernia Smaki Warszawy,
– lokal Słodki-Słony z ul. Mokotowskiej,
– cukiernia Kozak z Falenicy,
– cukiernia Irena z Saskiej Kępy,
– cukiernia S. Dybalski z ulicy Noakowskiego,
– Warszawskie Pączki Tradycyjne z placu Wilsona
oraz
– debiutujący w plebiscycie Słony Lukier z ulicy Sytej.
– W tym roku nie ma w stawce Cukierni Państwa Zagoździńskich z Woli. Te pączki to już warszawska instytucja, element na stałe wpisany w stołeczny krajobraz kulinarny. Z powodu tego sentymentu w tym roku postanowiliśmy wyłączyć cukiernię z oficjalnego konkursu, przyznając pączkom z Górczewskiej specjalne, tłustoczwartkowe wyróżnienie za wszystkie zasługi – pisze w felietonie Małgorzata Minta.
Czytelnicy mogą oddawać głosy na swojego ulubionego pączka na Warszawa.Wyborcza.pl. Mają również szansę dołączyć do jury plebiscytu – wystarczy, że na adres paczek@agora.pl prześlą pomysł na dokończenie zdania „Najlepszym nadzieniem do pączka byłoby…”. Spośród zgłoszeń zostanie wybrane to najciekawsze, a jego autor zostanie zaproszony do oceniania najlepszych wypieków i obdarowany zapasem zwycięskich pączków. Propozycje można przesyłać do niedzieli, 4 lutego br. do godz. 23.59.