MediaPolsatZapowiedzi TV

„Ewa gotuje”: Odcinek w kolorze śliwki

Jakie dania tym razem przygotowała Ewa Wachowicz dla widzów Telewizji POLSAT? Na początek winna polewka, czyli zupa na domowym bulionie i winie. Jako danie główne gęsie udka w sosie śliwkowo-sojowym, a na deser rogaliki krucho-drożdżowe. A dla fanów zdrowej żywności instrukcja, jak zrobić kombuchę, czyli fermentowaną herbatę, której przypisuje się wiele właściwości zdrowotnych. 409. odcinek programu „Ewa gotuje” w sobotę 12 grudnia o godz. 10:10.

 

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected

      Ewa Wachowicz lubi sięgać po tradycyjne przepisy kuchni polskiej. Na pierwszy ogień niebywale smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu winna polewka. Do ugotowania zupy są potrzebne: bulion drobiowy lub jarzynowy, białe wytrawne wino, gałka muszkatołowa, słodka śmietanka, żółtka jajek oraz sól i pieprz. A do podania: grzanki przygotowane na maśle oraz szczypiorek i błyskawiczna staropolska winna zupa gotowa!

      Danie główne to gęsie udka w sosie śliwkowym-sojowym. Do przygotowania dania oprócz gęsich udek są potrzebne: smalec gęsi lub masło klarowane do wysmarowania naczynia, sól, pieprz i papryka słodka. Następnie należy przygotować powidła z namoczonych z goździkami suszonych śliwek, z dodatkiem kurkumy i soku z cytryny. Te powidła oraz sok i ocet z jabłek lub z kombuchy, sos sojowy i miód służą do zrobienia sosu do potrawy. Zamarynowane i zalane sosem śliwkowo – sojowym gęsie udka pieczemy w piekarniku. Gotowe danie podajemy z purée ziemniaczano-selerowym i surówką z czerwonej kapusty.

      Gospodyni przygotowała także instrukcję, jak zrobić pyszny i prozdrowotny napój, jakim jest kombucha, czyli fermentowana herbata.

      Z kolei na deser krucho-drożdżowe rogaliki, nadziewane przygotowanymi wcześniej powidłami z suszonych śliwek. Do ciasta na wypieki są potrzebne: mąka orkiszowa jasna lub pszenna, śmietana 18%, świeże drożdże, cukier trzcinowy, jajka i masło. Do nadzienia: powidła, cynamon i kakao. A do lukru: sok z cytryny, cynamon i cukier puder.

      „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji Polsat

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *