DVB-TMediaPolsatZapowiedzi TV

„Ewa gotuje”: Potrawy z myślą o świętach Wielkiej Nocy

Ewa Wachowicz podsuwa pomysły na znakomite dania, które zachwycą domowników. Na obiad pierś z indyka, która sprawdzi się również jako przystawka. Następnie wieprzowina faszerowana szpinakiem i suszonymi pomidorami. Na deser, już z myślą o świętach, czekoladowa babka.

 

Pierwsza potrawa to doskonały dowód na to, że mając dobry przepis, można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu! Soczysta pierś z indyka na ciepło to dobre danie główne, a na zimno – pyszna domowa wędlina do ulubionej świątecznej sałatki. Do przygotowania pieczeni będą potrzebne: filet z piersi indyka, masło klarowane, olej z pestek winogron, sos sojowy, ocet balsamiczny, ostra musztarda, majonez, słodka wędzona papryka, pieprz ziołowy, czosnek i cebula.

Kolejna propozycja to delikatna wieprzowina faszerowana szpinakiem i suszonymi pomidorami. Do przygotowania tego dania potrzebne są: polędwica wieprzowa, sól, pieprz kolorowy, masło klarowane, szpinak mrożony, czosnek, suszone pomidory w oliwie, sól, pieprz, słodka śmietanka wysokoprocentowa i zioła prowansalskie. Gotowe polędwiczki można podawać w całości lub je pokroić. Znakomicie smakują z pysznym sosem, w którym dusiło się mięso, odrobiną zieleniny, np. groszkiem cukrowym, kiszonym ogórkiem, marynowaną papryką, a nawet z pieczoną marynowaną papryką. Ważne, aby mięso jeść z dużą ilością warzyw!

Deser już z myślą o świętach Wielkanocnych. Ewa Wachowicz zaprasza na wielkanocną czekoladową babkę z nutą pomarańczy! Do przygotowania świątecznego wypieku potrzebne są: masło, ksylitol lub cukier trzcinowy, mleko, kakao, jajka, szczypta soli, mąka pszenna lub orkiszowa jasna, proszek do pieczenia, biała czekolada. A do dekoracji babki: lukier na soku z wyciśniętej pomarańczy i cukru pudru oraz kandyzowana skórka pomarańczowa.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 415. odcinku programu „Ewa gotuje”

Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji Polsat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *