„Ewa gotuje”: Sezonowe produkty w nowych odsłonach
Zobacz, jak z podstawowych składników wyczarować coś naprawdę fantastycznego. Ewa Wachowicz w kuchni ceni sobie sezonowość oraz potrawy powstające z ogólnodostępnych produktów. W programie przyrządza: zupę z cukinii, roladki z pstrąga, ciasto rafaello i przecier pomidorowy. Gospodyni dzieli się sprawdzonymi przepisami i ciekawostkami dotyczącymi składników.
Zupa z cukinii i kopru włoskiego
Gotowanie Ewa Wachowicz zaczyna od bardzo smacznego kremu z ziemniaków, cukinii i kopru włoskiego. – Fenkuł jest bardzo wdzięcznym warzywem. Można go gotować, grillować, jak też jeść na surowo. Zawiera bardzo dużo olejku o charakterystycznym anyżowym aromacie i dlatego używany jest jako jarzyna lub przyprawa – wyjaśnia autorka programu.
Roladki z pstrąga
Na danie główne gospodyni przyrządza inspirowane roladą śląską roladki rybne w sosie koperkowym – faszerowane tapenadą, czyli hiszpańską pastą z oliwek. Do potrawy używa pstrąga z miejscowej hodowli, ale równie dobrze mogą to być filety z innej ryby.
Ciasto rafaello
Deser jest równie prosty, co zaskakujący. Wykorzystując masło, jajka, budyń, cukier, wiórki kokosowe, migdały, mleko, gorzką czekoladę i herbatniki Ewa Wachowicz robi niezwykle smaczne ciasto, które nie wymaga pieczenia.
Zapasy na zimowe miesiące
Widzowie dowiadują się także, jak zrobić i zawekować domowy przecier pomidorowy, aby był trwały i przechował najlepsze smaki lata do potraw gotowanych zimą.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji Polsat