„Ewa gotuje” wraca z nowym sezonem na antenę Polsatu
Skończyły się wakacje. Pora wrócić do gotowania na ekranie z Ewą Wachowicz! Najpiękniejsza kobieta polskiej kuchni zaprasza na zdrowe, szybkie i pyszne dania w jej autorskim programie „Ewa gotuje” już w najbliższą sobotę 5 września.
W pierwszym odcinku po przerwie wakacyjnej Ewa Wachowicz zaprasza widzów do swojej kuchni letniej i drewnianego domu w Zawoi. U stóp Babiej Góry upiecze między innymi bułeczki sodowe.
Dla zaradnej gospodyni brak chleba w domu, to żaden problem! Wystarczy kilka prostych składników oraz kilkanaście minut i mamy gotowe sodowe bułeczki, które na Podkarpaciu nazywane są proziakami. Robiła je babcia Ewy Wachowicz. A skąd nazwa proziaki? Od sody oczyszczonej, na którą na Podkarpaciu mówiło się „proza”.
Ewa przygotuje jeszcze chłodnik ogórkowy na ogórkach małosolnych – z cukinią i wędzonym pstrągiem. Na drugie danie zrobi grillowane roladki z polędwiczki wieprzowej i warzyw, a do picia – lemoniadę z cytryn, limonki i pomarańczy. Na koniec będzie błyskawiczny deser! Tarta z owoców leśnych z budyniem na spodzie z herbatników, który nie wymaga pieczenia. Fani kuchni Ewy Wachowicz często proszą ją o przepis na coś słodkiego, ale bez laktozy i glutenu. Taki właśnie będzie deser Ewy!
„Ewa gotuje” – emisja już w najbliższą sobotę 5 września o 10.10 w Polsacie!