Święta w iTVN Extra
Świąteczne zakupy, smakowite wypieki, przepiękne dekoracje. Tegoroczne święta w iTVN Extra będą obfitować w doskonałe filmy dokumentalne dla całej rodziny. Ich autorzy opowiedzą m.in. o tym, jak przeżyć je bez chińskich wyrobów, co zjeść, będąc w Paryżu, kim właściwie jest Święty Mikołaj i jak stworzyć zapierającą dech w piersiach iluminację.
W wigilię o godzinie 13.00 (CET – Berlin, Paryż), 13.00 (CST – Chicago), 14.00 (EST – Nowy Jork) pokażemy niezwykły obraz o świecie zwierząt z zupełnie innej i niezwykle ciekawej perspektywy. To wszystko w filmie „Świąteczna kraina zimowego cudu”. Boże Narodzenie to jeden z najpiękniejszych momentów w roku. To wówczas spotykamy się całymi rodzinami, składamy najserdeczniejsze życzenia i obdarowujemy się prezentami. Ten zimowy czas jest jednak trudny dla niemal wszystkich rodzajów zwierząt. Wraz z autorami dokumentu przyjrzymy się, w jaki sposób radzą sobie one z zimowymi temperaturami, mrozem i śniegiem. Wieczorem o godzinie 19.10 (CET – Berlin, Paryż), 19.10 (CST – Chicago), 20.10 (EST – Nowy Jork) podpowiemy, jak przeżyć miesiąc bez produktów wyprodukowanych w Chinach zwłaszcza w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Twórcy dokumentu „Święta bez Made in China” namawiają pewną amerykańską rodzinę do udziału w eksperymencie – przez miesiąc muszą żyć bez chińskich wytworów. Czy to zadanie jest wykonalne?
Z kolei pierwszego dnia świąt o godzinie 13.00 (CET – Berlin, Paryż), 13.00 (CST – Chicago), 14.00 (EST – Nowy Jork) nie można przegapić francuskiej produkcji dokumentującej obchody Święta Bożego Narodzenia w Pakistanie. Film obala wiele stereotypów na temat tego kraju oraz odpowiada na pytanie, czy łatwo jest zachować swoją religijną odrębność w państwie, zdominowanym przez Muzułmanów. Zachęcamy do oglądania „Świąt w Pakistanie”. Tego samego dnia pokażemy również dokument ukazujący Paryż od nieznanej wcześniej strony. Bohaterami „Słodkiej strony Paryża” będą słodkości, wytwarzane i sprzedawane właśnie w Paryżu. O ich sekretach opowiedzą artyści w cukierniczym fachu, którzy całe serce wkładają w przygotowanie kolejnych słodyczy. Dzięki filmowi dowiemy się, jakie słodkie produkty można spotkać w stolicy Francji. Które z nich są najbardziej lubiane przez kupujących? Jak powstają słodkie arcydzieła, zdobywające kolejne rzesze fanów? Po odpowiedź zapraszamy o godzinie 19.10 (CET – Berlin, Paryż), 19.10 (CST – Chicago), 20.10 (EST – Nowy Jork).