MediaPolsatZapowiedzi TV

„Top Chef”: Poznaj uczestników 7. edycji

7 marca start jednego z najstarszych i najsłynniejszych kulinarnych show na świecie. Czternaścioro zawodowych kucharzy w środę o godz. 21:25 w Polsacie rozpocznie walkę o tytuł Top Chef i 100 tysięcy złotych. Przedstawiamy sylwetki wszystkich uczestników. Kto z nich okaże się najlepszy?

Poziom będzie bardzo wysoki! Wśród kandydatów na gastronomiczną gwiazdę są tacy, którzy szkolili się u cenionych na świecie szefów kuchni, m.in. Alberta Roux – twórcy pierwszej brytyjskiej trzygwiazdkowej restauracji oraz Paula Bocussa, Francesco Mazzei czy Gordona Ramsaya.

Bohaterowie siódmej edycji zdobywali też doświadczenie w gwiazdkowych restuaracjach: „Santceloni” (dwie gwiazdki) w Madrycie, „Dos Cielos” (jedna gwiazdka) w Barcelonie, „Fraiche” (jedna gwiazdka) Marca Wilkinsona, londyńskim „The Ledbury” (dwie gwiazdki) i warszawskiej „Senses” (jedna gwiazdka).

Oto uczestnicy 7. edycji programu „Top Chef”:

Jakub Chojecki – 40 lat, Warszawa
Szef kuchni w restauracji „JCC” oraz private chef. Jego konik to smaki polskie i żydowskie. Miłośnik jedzenia od zawsze. Był już kucharzem i przedsiębiorcą, miał własne restauracje, a teraz czas na kolejny krok w jego karierze.

Mateusz Czekierda – 31 lat, Warszawa
Szef kuchni w restauracji „Bocca Bar”. Jest absolwentem Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bielsku-Białej. Doświadczenie zdobywał gotując i stażując w wielu polskich restauracjach, takich jak warszawski „Concept 13”, „Sen” Mateusza Gesslera, żoliborski „D.O.M” czy praskie „Bistro Z”. Sam szefował restauracji w hotelu „Leśny Dwór” w Karpaczu i bielskiej „Blu”. Brał udział w polskich eliminacjach do „Bocused’Or”, gdzie rywalizował m.in. z Dawidem Szkudlarkiem czy Sebastianem Olmą. Choć pracuje w Warszawie, sercem jest związany Podbeskidziem i Śląskiem, z którego nieustannie czerpie kulinarne inspiracje. W przyszłości chciałby otworzyć własne bistro z autorską kuchnią opartą wyłącznie o polskie produkty.

Łukasz Frankowicz – 34 lata, Wolin
Szef kuchni i współwłaściciel w restauracjach „Art.’s Kitchen” oraz „Dolce Vita” w Międzyzdrojach. Jedna z najważniejszych postaci nadmorskiej gastronomii. Swoje doświadczenie kulinarne zdobył w Londynie pod okiem takich Chefów jak Francesco Mazzei czy Gordon Ramsey. Specjalista od kuchni francuskiej i śródziemnomorskiej. Miłość do gotowania łączy z pasją do sportów ekstremalnych – nurkuje, zjeżdża na snowboardzie ze szczytów lodowców oraz szaleje na quadzie. Do programu przyszedł, żeby pokazać, na co go stać.

Kamil Kędzierski – 26 lat, Warszawa
Szef kuchni w restauracji „The Bite” na Wilanowie. Kulinarny wizjoner i pasjonat. Twórca wielokrotnie nagradzanej restauracji „Maryensztadt Craft Beer & Food”. W kuchni łączy zamiłowanie do lokalnych produktów z nowoczesnymi technikami gotowania. Prywatnie miłośnik sportów motorowych.

Jan Kilański – 26 lat, Warszawa
Szef kuchni w restauracji „Neon” w Gdyni. Swego fachu uczył się w warszawskich lokalach, takich jak „Conncept”, a także w hiszpańskich gwiazdkowych restauracjach – dwugwiazdkowej „Santceloni” w Madrycie i jednogwiazdkowej „Dos Cielos” w Barcelonie. Ma też doświadczenie cukiernicze zdobyte w tradycyjnej cukierni katalońskiej na Costa Brava. Miłośnik dobrej bistronomii, czyli niezobowiązujących dań na najwyższym poziomie. Wielki fan jazdy na rowerze zjazdowym.

Krzysztof Konieczny – 24 lata, Bytom
Kucharz w restauracji „Sztuczka” w Gdyni. Przez 12 lat grał jako profesjonalny hokeista w Polonii Bytom. Gdy kontuzja uniemożliwiła mu dalszą karierę, zdecydował się poświęcić drugiej pasji – gotowaniu. Obecnie jest kucharzem w jednej z najciekawszych polskich restauracji – gdyńskiej „Sztuczce”, współprowadzonej przez finalistę 3. edycji „Top Chef Polska” – Pawła Wałęsę. Otrzymał też wyróżnienie w międzynarodowym konkursie gastronomicznym ocenianym przez Jeana Bosa.

Ewelina Łapińska – 28 lat, Białystok
Szef kuchni i współwłaściciel restauracji „Świętojańska21” i „Czarna Owca”. Ta zwolenniczka fine dinningu, pracę w gastronomii zaczęła w 2008 roku jako pomoc kuchenna. Dziś na swoim koncie ma staż w jednogwiazdkowej restauracji „Fraiche” Marca Wilkinsona, londyńskim „The Ledbury” (dwie gwiazdki) czy warszawskiej „Senses” (jedna gwiazdka). Prywatnie lubi malarstwo i szybkie samochody.

Mariola Monczak – 30 lat, Wrocław
Szef kuchni w restauracji „Pod Papugami”. Specjalizuje się w polskiej kuchni autorskiej, a doświadczenie zdobywała pod okiem samego Paula Bocussa. Autorytet dla wielu pokoleń wrocławskich kucharzy.

Jakub Reszka – 26 lat, Kraków
Najłatwiej spotkać go w Poznaniu, gdzie kieruje kuchnią w restauracji „Lavenda”, odważnie serwując małopolską kuchnię w sercu Wielkopolski. Ukończył krakowską szkołę gastronomiczną, potem pracował w restauracji „Szara” na Kazimierzu oraz w regionalnej restauracji „U Babci Maliny”. W 2016 roku otrzymał stypendium kulinarne w Meksyku, w restauracji prowadzonej przez zwycięzcę meksykańskiej edycji „Top Chefa” – Rodolfo Castellanosa. Oprócz gotowania wielkimi pasjami Kuby są muzyka i sport.

Szymon Sławiński – 41 lat, Poznań
Szef kuchni i właściciel restauracji „Modra Kuchnia”. Absolwent londyńskiego Westminster Kingsway College, swoje doświadczenie zdobywał pod okiem m.in. legendarnego Alberta Roux, twórcy pierwszej brytyjskiej trzygwiazdkowej restauracji. Po wielu latach wrócił do Polski i z powodzeniem prowadzi lokal, który zmienił wielkopolski krajobraz gastronomiczny. Jego specjalnością jest autorska kuchnia ludowa, a w jego restauracji znaleźć można tradycyjne wielkopolskie dania, w nowoczesnej i bezpretensjonalnej odsłonie. Dumny mąż i ojciec, zapalony motocyklista i muzyk – gra na basie w kultowej poznańskiej formacji „Cudowny Czwartek”.

Sylwia Stachyra – 32 lat, Lublin/Warszawa
Kucharz freelancer oraz konsultant i private chef. Swoje życie dzieli pomiędzy Lublin, skąd pochodzi, a Warszawę. Z wykształcenia jest magistrem prawa, ale jej prawdziwą pasją zawsze było gotowanie. No i ostatecznie zwyciężyła pasja. Sylwia wyjechała do Anglii, gdzie – wbrew rodzicom – ukończyła gastronomię, uzyskując najwyższy kucharski stopień NVQ3, a następnie w Bournemouth otworzyła swoją pierwszą restaurację. Prowadziła ją przez dwa lata. Skutecznie udało się jej połączyć gotowanie z inną pasją – żeglarstwem – i przez jakiś czas pracowała jako private chef na luksusowych jachtach. Spełnieniem innego marzenia była też praca w restauracji „Savoy Grill” jako Chef de Partie pod okiem samego Gordona Ramsaya. Aktualnie jest konsultantem w restauracjach, pomaga układać menu i trenować zespół. Oprócz żeglowania i gotowania wielkimi pasjami Sylwii są TRX, podróże i kuchnia śródziemnomorska.

Jarosław Śliwka – 26 lat, Bytom
Szef kuchni w restauracji „27th floor” w Katowicach. Miłość do kuchni wyssał dosłownie z mlekiem matki. Jego mama pracowała w kuchni, więc praktykę zdobywał od najmłodszych lat. Ukończył z wyróżnieniem chorzowską szkołę gastronomiczną, a swój warsztat doskonalił w najlepszych restauracjach południowej Anglii. Pracując na jednej z greckich wysp, odkrył w sobie miłość do tradycyjnej kuchni regionalnej. Do programu przyszedł, żeby promować nowoczesną kuchnię śląską.

Damian Wajda – 26 lat, Olesno
Szef kuchni w „Bistro pod Sowami”. Przygodę z gastronomią rozpoczął w wieku trzynastu lat od pracy nad zmywaku. Pisywał felietony w czasopismach o tematyce gastronomicznej, stworzył też od zera dwie restauracje, a teraz sam prowadzi „Bistro pod Sowami” na warszawskiej Pradze. Pasjonat historii, zwłaszcza XX-lecia międzywojennego, co także znalazło odbicie w gotowaniu. Jego prywatną misją jest promowanie polskiej kultury i tradycji poprzez świetną kuchnię.

Daniel Wanke – 30 lat, Katowice
Kucharz freelancer w restauracjach „pop-up”. Specjalizuje się w autorskiej kuchni azjatyckiej. Swoją karierę rozwijał m.in. w kultowej, założonej przez finalistę „Top Chef 2” – Przemka Błaszczyka, restauracji „Manana Bistro”. Teraz gotuje przede wszystkim w restauracjach typu „pop up”, a w swój wolny czas dzieli między tatuaże, remontowanie oldsmobile’a i opiekę nad ukochanym buldogiem angielskim, Bonnie.

„Top Chef” w środę o godz. 21:25 w Telewizji Polsat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *