MediaPolsat BOXZapowiedzi TV

Nowe odcinki „Ewa gotuje” w Polsacie

Kolejny sezon programu kulinarnego Ewy Wachowicz. Czego można się w nim spodziewać? Na pewno sprawdzonych przepisów opartych o regionalne produkty i receptury, ale zawsze z atrakcyjnymi autorskimi zmianami wprowadzonymi przez gospodynię.

 

Jaka będzie kuchnia Ewy Wachowicz jesienią 2024 roku?

Gotowanie sezonowe, liczba składników ograniczona do niezbędnego minimum, bazująca na produktach lokalnych i regionalnych. Serwowane dania nie tylko smaczne i zdrowe będą ucztą dla ciała i ducha oddziałującą na wszystkie zmysły! Ewa pokaże, że dzięki odpowiednim składnikom i przyprawom oraz kulinarnym trikom w łatwy sposób można przygotować posiłki smaczne i znakomicie wyglądające na talerzu.

Jesteś tym, co jesz!

Jesteśmy coraz bardziej świadomi i chcemy odżywiać się zdrowo. Co to znaczy zdrowo? Takie pytanie autorka programu bardzo często dostaje od widzów i followersów w mediach społecznościowych. Od lat troszczy się o to, by serwowane przez nią potrawy sprawiały przyjemność i dawały poczucie kulinarnego komfortu i spełnienia. I właśnie z tego powodu prezentowane dania pomogą zadbać o nasz dobrostan, wzmacniając odporność organizmu, w oparciu o naturalne, ogólnodostępne składniki, pochodzące w dużej mierze od lokalnych producentów.

Dla zdrowia, urody i samopoczucia

Dużą uwagę autorka programu zwraca na naturalne pro i prebiotyki, które podnoszą odporność i wspomagają przemianę materii, wpływają zbawiennie na pracę mózgu i dobry wygląd, jak też redukują stres, a nawet poprawiają nastrój (mood food). Ewa na pewno wykorzysta jogurt, kefir i maślankę, sięgnie po czekoladę, migdały, orzechy, ryby i warzywa. Zresztą warzywa odgrywają w gotowaniu bardzo dużą rolę, ponieważ coraz częściej redukujemy w naszych dietach mięso, zastępując je produktami roślinnymi. W programie pojawią się też potrawy i słodkości bezglutenowe, oparte o takie składniki jak mąka ryżowa.

Przepisy dla wszystkich

Ewa pokaże, że w łatwy sposób można przygotować dania smaczne, ale też znakomicie wyglądające. A że wszyscy mamy coraz mniej czasu i zależy nam na przepisach szybkich w realizacji, to właśnie takie receptury zagoszczą w programie. Wiele będzie potraw gotowanych jak dawniej, wedle starych, sprawdzonych przepisów, jednakże w nowej odsłonie. Gospodyni lubi kulinarne nowinki, więc do jej kuchni zawitają nowości.

Ze światową nutą

W pierwszych wrześniowych odcinkach Ewa Wachowicz zabierze widzów w kulinarną podróż, prezentując receptury inspirowane kuchniami z różnych stron świata. Zrobi indyjskie curry z kurczakiem, talerz śródziemnomorski będący wariacją na temat włoskiej sałatki caprese, jak też filet z kurczaka zapieczony z mozzarellą i pomidorami w bardzo podobnym stylu, burgery z plastrami ananasa i cypryjskim serem halloumi. Ugotuje krem z pomidorów, krem z porów i pochodzącą z Italii minestrone. Będą też klasyczne potrawy kuchni polskiej, jak chociażby królik w śmietanie. Potrawy Ewy zawsze są dobrze przyprawione, więc zobaczymy, jak w łatwy sposób zamknąć lubczyk w słoiczku, idealny do zup i sosów.

Nie tylko wytrawnie

Rzecz jasna nie zabraknie słodkości. Od klasycznych babeczek z owocami po deskę słodkości na bazie domowej czekolady, sernik a’la straciatella czy egzotyczne japońskie kulki ryżowe dango. A dla orzeźwienia cytrusowa lemoniada na domowym syropie miętowym.

Szczypta nowości

Twórcy programu rozłożą nagrania między miejską kuchnię w Krakowie i kuchnię w Zawoi, u stóp Babiej Góry. Sporo potraw powstanie pod chmurką, na kuchni letniej, jak też na starej wysłużonej „angielce”. Na pewno wielokrotnie zajrzymy do ogródka Ewy, by sprawdzić, jak mają się jej przydomowe uprawy. A ponieważ „Ewa gotuje” emitowana jest od kilkunastu lat, to program otrzyma nową czołówkę. Zdjęcia do niej kręcone były w Krakowie. Producentem programu jest Promiss. Nowy sezon programu liczy 17 odcinków.

Nowe jesienne odcinki „Ewa gotuje” od 7 września w sobotę o godz. 10:55 w Polsacie

foto,źródło. Polsat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *