MediaPolsat BOXZapowiedzi TV

„Ewa gotuje”: Wigilijne dania ze sprawdzonych przepisów

Ewa Wachowicz przygotowuje tradycyjne potrawy w zaskakujący sposób. Zaczyna od fasoli z suszonymi śliwkami, ale przyrządzonej w formie zupy. Danie główne to filet z karpia ukryty w paprykarzu. Na deser gospodyni piecze keks, czyli krakowski cwibak. Ponadto pokazuje, jak zrobić karmelizowaną cytrynę. W programie „Ewa gotuje” dzieli się sprawdzonymi przepisami i ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

 

Fasola z suszonymi śliwkami

Na początek znane i lubiane danie. Jednak tym razem Ewa Wachowicz przyrządza tę potrawę wigilijną inaczej niż zwykle. Gotuje zupę fasolową z dodatkiem suszonych śliwek. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej propozycji są: fasola „Piękny Jaś”, majeranek, śliwki suszone, marchewka, pietruszka, seler, sól, pieprz, cebula, masło klarowane i świeży majeranek do dekoracji.

Karp w wigilijnym paprykarzu

Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie polskiej Wigilii Bożego Narodzenia bez karpia. Najczęściej smaży tę rybę na patelni. Tak też go przyrządza, a następnie znajdzie się on w paprykarzu. Do tej propozycji na świąteczny stół trzeba przygotować: filety z karpia, ryż, cebulę, olej ryżowy, masło klarowane, paprykę wędzoną, ostrą i słodką, pieprz ziołowy, przecier pomidorowy oraz sól i pieprz. Paprykarz można podawać na ciepło lub na zimno – jako pastę do kanapek. W każdej postaci smakuje wyśmienicie!

Karmelizowana cytryna jako dodatek do deserów

W programie Ewa Wachowicz pokazuje też, jak samemu bardzo szybko przygotować niesamowicie smaczny i efektowny dodatek do świątecznych ciast i deserów. Aby razem z gospodynią zrobić karmelizowaną cytrynę, trzeba tylko sięgnąć po cytryny i cukier trzcinowy!

Tradycyjny świąteczny deser

Na koniec gospodyni zaprasza na pyszny dwukolorowy keks, w Krakowie zwany cwibakiem! W przepisie na ten świąteczny wypiek z mnóstwem bakalii są: masło, cukier trzcinowy, jajka, mąka pszenna i ziemniaczana, proszek do pieczenia, olej z pestek winogron, mleko, orzechy włoskie i laskowe, suszona żurawina, suszone morele, skórka otarta z pomarańczy, kakao, biała czekolada, śmietanka 30-36% oraz karmelizowana cytryna.

„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji Polsat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *