Ewa Wachowicz rozpoczyna świąteczne przygotowania w „Ewa gotuje”
Zbliża się Boże Narodzenie, a wraz z nim czas intensywnych przygotowań do świąt. W najbliższą sobotę, 20 grudnia o godzinie 11:30, Ewa Wachowicz zaprosi widzów Polsatu do swojej kuchni i pokaże, jak w oryginalny sposób przygotować potrawy na wigilijny stół. Finałowy odcinek najnowszego sezonu programu „Ewa gotuje” będzie pełen smaków, tradycji i kulinarnych inspiracji.
Świąteczne gotowanie rozpocznie się od szybkiego i prostego w przygotowaniu wegetariańskiego pasztetu z ciecierzycy. Następnie Ewa Wachowicz zaproponuje wyjątkową zupę – regionalną kwasówkę, przygotowywaną na wodzie z kiszenia kapusty. To danie pochodzi z Kujaw, ale znane jest również na Lubelszczyźnie i stanowi ciekawą alternatywę dla klasycznego barszczu czy zupy grzybowej. Na danie główne nie zabraknie wigilijnego klasyka w nowej odsłonie. Karp pieczony w curry z gorczycą to propozycja dla tych, którzy chcą zaskoczyć bliskich niebanalnym smakiem, zachowując jednocześnie świąteczny charakter potrawy. Całość dopełni słodki finał – waniliowy wieniec korzenny z migdałami, mrożonymi wiśniami i żurawiną, idealny na świąteczny deser.
Odcinek będzie doskonałą okazją, by poszukać nowych inspiracji i odważyć się na kulinarne eksperymenty, które mogą stać się nową rodzinną tradycją.
„Ewa gotuje” – finałowy odcinek sezonu – w sobotę 20 grudnia o godz. 11:30 w Polsacie
foto, źródlo. Polsat
