MediaPolsat BOXZapowiedzi TV

„Ewa gotuje”: Dania zawierające mnóstwo zdrowych warzyw

Ewa Wachowicz przyrządza potrawy, które cieszą oko różnorodnością produktów. Na początek gospodyni robi ukłon w stronę wegetarian i piecze pasztet z cukinii oraz marchewki. Co ciekawe – jarzyny znajdują się też w deserze, czyli bułeczki z dodatkiem dyniowego purée. A dla mięsożerców… francuska zapiekanka o nazwie „cassoulet” na kaczych udkach.

 

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected

      Moc warzyw

      W zdrowej kuchni nie może zabraknąć warzyw. Wcale nie oznacza, że od razu trzeba zafundować sobie dietę wegetariańską! Wystarczy, że od czasu do czasu ograniczymy spożycie mięsa lub zrezygnujemy z niego przez kilka dni! Zgodnie z tą ideą gospodyni podpowiada, jak przyrządzić pasztet z cukinii oraz marchewki. Na liście potrzebnych składników tego jarskiego dania są: cukinie, marchewki, cebule, czosnek, masło klarowane do smażenia, pęczek natki pietruszki, jajka, zioła prowansalskie, słodka i wędzona papryka oraz chili w proszku, curry, sól, pieprz, twardy ser żółty, bułka tarta i garść pestek dyni.

      Jednogarnkowa potrawa z Francji

      Pora na coś dla mięsożerców! Dlatego na danie główne jest cassoulet. To jednogarnkowa pyszna potrawa rodem z Francji. Do tej zapiekanki w kolorowych warzywach należy przygotować: udka kacze, sól, pieprz, tymianek, boczek, cebulę, papryczkę chili, kawałek imbiru, pomarańcze, kilka różnokolorowych marchewek, czerwoną fasolkę konserwową, seler naciowy, bulion, likier pomarańczowy Grand Marnier i sos sojowy.

      Biały ser w oliwie

      Tym razem w programie Ewa Wachowicz pokazuje, jak przygotować biały ser w oliwie. Kluczowym zadaniem jest znalezienie twardego i zwartego twarogu, aby się nam później nie rozpadał. Do słoików z pokrojonym w kostkę twarogiem trafiają jeszcze: sól morska, suszona bazylia, suszony czosnek niedźwiedzi i oliwa. Taki ser przechowujemy w lodówce. Po kilku dniach jest znakomity jako samodzielna przekąska, dodatek do sałatek, czy składnik deski serów!

      Bułeczki dyniowe z dodatkiem purée z Hokkaido

      Po obiedzie gospodyni zaprasza na deser. Piecze bułeczki dyniowe z dodatkiem purée z Hokkaido! W przepisie na ten wypiek znajdują się: mąka, drożdże, cukier trzcinowy, mleko, purée z dyni, jajko, imbir w proszku, cynamon, sól, masło, skórka otarta z pomarańczy. Gospodyni dekoruje bułeczki gęstym lukrem pomarańczowym z cukru pudru i soku z pomarańczy. A gotowe podaje z konfiturą z pomarańczy!

      „Ewa gotuje” w sobotę 27 listopada o godz. 10:10 w Polsacie

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *