2 kwietnia 2019 r. koniec Google+ dla użytkowników indywidualnych

W grudniu 2018 r. zapowiedzieliśmy, że w kwietniu 2019 r. wyłączymy Google+ dla użytkowników indywidualnych ze względu na spadek popularności tej usługi oraz trudności związane z jej ciągłym udoskonalaniem w sposób zgodny z oczekiwaniami użytkowników. Dlatego chcielibyśmy podziękować za to, że korzystasz z Google+, oraz przekazać Ci ważne informacje, w tym instrukcje pobierania zdjęć i innych materiałów z tej usługi.

 

2 kwietnia wyłączymy Twoje konto Google+ i wszystkie strony utworzone przez Ciebie w tej usłudze. Tego dnia zaczniemy też usuwać zawartość kont użytkowników indywidualnych Google+. Zdjęcia i filmy z Google+ znajdujące się w Archiwum albumów i na stronach Google+ także zostaną usunięte. Możesz pobrać i zapisać te materiały, ale pamiętaj, by zrobić to do końca marca. Uwaga: kopie zapasowe zdjęć i filmów w usłudze Zdjęcia Google nie zostaną usunięte.

Proces usuwania zawartości kont Google+ użytkowników indywidualnych, stron Google+ i Archiwum albumów potrwa kilka miesięcy, więc część materiałów może pozostawać w tym czasie dostępna. Użytkownicy indywidualni mogą mieć dostęp do niektórych obszarów swoich kont Google+ w Historii aktywności. Poza tym część materiałów znajdujących się w Google+ może być widoczna dla użytkowników G Suite do czasu całkowitego usunięcia osobistych kont Google+.

Od 4 lutego nie będzie już można tworzyć w Google+ nowych profili, stron, społeczności ani wydarzeń. Więcej szczegółów i aktualnych informacji dotyczących wyłączenia tej usługi znajdziesz w Najczęstszych pytaniach.

Jeśli jesteś właścicielem lub moderatorem Społeczności Google+, możesz pobrać i zapisać jej dane. Na początku marca 2019 r. umożliwimy pobranie dodatkowych danych, m.in. informacji o autorach poszczególnych wpisów w społeczności publicznej, treści tych wpisów oraz dodanych do nich zdjęć. Więcej informacji

Jeśli na stronach i w aplikacjach logujesz się za pomocą przycisku Logowanie przez Google+, pamiętaj, że w nadchodzących tygodniach przyciski te przestaną działać. W niektórych przypadkach może jednak zastąpić je przycisk Logowanie przez Google. We wszystkich witrynach i aplikacjach, w których dostępny jest przycisk Logowanie przez Google, nadal będzie można logować się za pomocą konta Google. Więcej informacji

Funkcja dodawania komentarzy na stronach (własnych lub innych) za pomocą Google+ zostanie wyłączona – na Bloggerze nastąpi to przed 4 lutego, a na innych stronach przed 7 marca. Komentarze dodane za pomocą konta Google+ zaczniemy usuwać ze wszystkich stron 2 kwietnia 2019 r. Więcej informacji

Jeśli korzystasz z G Suite, usługa Google+ na Twoim koncie G Suite powinna pozostać aktywna. Aby dowiedzieć się więcej, skontaktuj się z administratorem G Suite. Wkrótce odświeżymy też wygląd tej usługi i dodamy do niej nowe funkcje. Więcej informacji

Jeśli jesteś deweloperem i korzystasz z interfejsów API Google+ lub przycisku Logowanie przez Google+, kliknij tutaj, by sprawdzić, co ta zmiana oznacza dla Ciebie.

Zespół Google+ dziękuje Ci za Twój wkład w tworzenie tej usługi. Jesteśmy wdzięczni wszystkim utalentowanym artystom, osobom rozwijającym społeczności oraz inspirującym innowatorom, którzy poświęcili swój czas i wysiłek, by uczynić Google+ wspaniałym miejscem. Bez ich pasji i poświęcenia to nie byłby tak wyjątkowy serwis.

źródło:Zespół Google+

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *