MediaPolsatZapowiedzi TV

Ewa gotuje: Odcinek na zimowe chłody

Gdy za oknem robi się coraz chłodniej, chętnie sięgamy po receptury na treściwe zupy. Dlatego w sobotę 5 grudnia o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz zacznie gotowanie od przyrządzenia fasolowej na żeberkach wieprzowych. Jako danie główne Ewa poda inspirowany wrocławską knyszą podpłomyk z kotletem mielonym. Pokaże też, jak przygotować domowy syrop z czosnku i miodu, który wzmacnia odporność. Na deser będzie tarta z gruszkami. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

 

Tydzień temu Ewa Wachowicz pokazała, jak założyć własną plantację kiełków. Teraz pokaże efekty! A domowe kiełki rzodkiewki przydadzą się do jednego dań.

Za oknem już pierwsze zimowe chłody, dlatego Ewa Wachowicz na początek programu zaproponuje danie na rozgrzanie – pożywną zupę fasolową na żeberkach. Do przygotowania tej sycącej potrawy będą potrzebne: moczona przez całą noc fasola „Piękny Jaś”, żeberka wieprzowe, ziele angielskie, listek laurowy, ziemniaki, marchewki, pietruszka, seler, czosnek, majeranek i sól. A do zasmażki, którą dodamy do zupy: boczek wędzony, cebula i mąka orkiszowa do zagęszczenia. Z kolei do podania gotowej fasolowej: natka pietruszki i ulubione pieczywo.

Daniem głównym będzie podpłomyk ze sznyclem inspirowany knyszą z mielonym. Knysza jest bardzo popularna na Dolnym Śląsku, zwłaszcza we Wrocławiu. To drożdżowa bułka, która wypełniona jest najczęściej warzywami i najczęściej sosem majonezowym czy też z dodatkiem mięsa. Ewa Wachowicz zrobi potrawę inspirowaną knyszą i zamiast bułki drożdżowej zrobi podpłomyk. Do ciasta będą potrzebne: drożdże, cukier, woda, mąka orkiszowa i mąka razowa z płaskurki, sól, masło, mleko i sezam. Natomiast do przygotowania sznycli, czyli kotletów mielonych będą potrzebne: mielona wołowina, cebula, natka pietruszki, suszony tymianek, sól, pieprz, bułka tarta i masło klarowane lub smalec do smażenia do smażenia. A do złożenia całego dania: ogórek kiszony, marynowana cebula, kiełki rzodkiewki i sos jogurtowy czosnkowy z odrobiną pietruszki i pyszny podpłomyk ze sznyclem gotowy.

Po obiedzie Ewy Wachowicz pokaże, jak przygotować domowy syrop z czosnku i miodu, który wzmacnia odporność i z pewnością przyda się na zimowe chłody.

Na koniec zaprosi na deser. Upiecze tartę z gruszkami i masą migdałową. Do przygotowania ciasta będą potrzebne: mąka orkiszowa, cukier, szczypta soli, zimne masło, żółtka jajek, laska wanilii, woda. A do nadzienia: gruszki, masło, białe wytrawne wino, cynamon, mąka migdałowa i pszenna, skórka z otartej pomarańczy, jajka, cukier puder i gorzka czekolada. Na upieczoną tartę wystarczy odrobina cukru pudru i wyśmienity deser gotowy!

„Ewa gotuje” odcinek 408 – emisja w sobotę 5 grudnia o 10.10 w Polsacie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *