„Ewa gotuje”: Potrawy, w których królują polskie składniki

Ewa Wachowicz jak nikt zna smaki i gusta swoich widzów. Co przygotowała tym razem? Na początek zupa jarzynowa z szarpaną wieprzowiną, następnie naleśniki, które w finezyjny sposób łączy z jajkiem sadzonym i żółtym serem. A na deser niewielkie szarlotki z kratką!

 

Ewa Wachowicz gotowanie zaczyna od zupy na wieprzowinie. Do przygotowania tej potrawy potrzebne są: łopatka wieprzowa, żeberka wieprzowe, liść laurowy, ziele angielskie, ziemniaki, marchew, seler, kapusta włoska, czosnek, świeży tymianek, sól, pieprz i natka pietruszki do dekoracji.

Po pożywnej zupie z szarpaną wieprzowiną gospodyni zaprasza na delikatne bezmięsne danie główne. To naleśniki z jajkiem i plastrem żółtego sera! Do tej potrawy należy przyszykować: mąkę, jajka, mleko, wodę mineralną gazowaną, sól, pieprz ziołowy, masło klarowane, ser żółty w plastrach, szczypiorek i kiełki buraka do dekoracji.

W 427. odcinku programu „Ewa gotuje” także instrukcja, jak zawekować ogórki małosolne w wersji na słodko. Do słoików należy przygotować: ogórki, korzeń chrzanu, czosnek, gałązki kopru, liście czarnej porzeczki, ziarna gorczycy, miód oraz solankę z soli kamiennej i wody.

A na deser mini szarlotki z kratką! Do jabłecznika, upieczonego w foremkach do babeczek trafiają: mąka, masło, cukier trzcinowy, waniliowy i cukier puder, sól, żółtka jajek, śmietana oraz jabłka i cynamon.

Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji Polsat

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *