MediaPolsatZapowiedzi TV

„Ewa gotuje”: Proste przepisy na wykwintny obiad i deser

Ewa Wachowicz po raz kolejny pokazuje, jak łatwo można przygotować smakowite dania. Na początek zupa kalafiorowa z domowymi kluskami z kaszy manny, a na danie główne filety z kurczaka owinięte plastrami boczku. Natomiast do popołudniowej herbaty nic nie pasuje lepiej niż szkockie bułeczki scones.

 

Pierwsze danie to zupa kalafiorowa z domowymi kluseczkami z kaszy manny, czyli ścieranym na tarce – bezpośrednio do zupy – makaronem grysikowym. Pozostałe składniki potrzebne do przygotowania pysznego dania to: kalafior, marchewka, pietruszka, seler, por, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, przyprawa warzywna, czosnek, sól, koperek i oczywiście woda. Do przygotowania grysiku potrzebna jest kasza manna i jajko.

Daniem głównym 406. odcinka są filety z kurczaka smażone w plastrach boczku, z winnym rozmarynowo-cytrynowym sosem. Przyprawy do mięsa to tylko sól i pieprz. Do smażenia kotletów potrzebna jest oliwa, a do podduszenia: białe wytrawne wino, cytryna pieprz i gałązki rozmarynu. Z kolei do podania głównego dania – pieczone ziemniaki i pomidory koktajlowe.

Po obiedzie instrukcja, jak przygotować przygotuje gruszki w syropie cukrowym. Te owoce jesienią smakują najlepiej, wtedy trzeba zamknąć je w słoiku, aby mieć pyszny dodatek do deserów w zimie! Kora cynamonu, laska wanilii oraz goździki nadadzą im wspaniałego aromatu.

Natomiast na deser popularne w Wielkiej Brytanii bułeczki z rodzynkami, które tradycyjnie podaje się do popołudniowej herbaty. Receptura jest bardzo prosta i wystarczy kilka składników: mąka, proszek do pieczenia, ksylitol, sól, masło, mleko, rodzynki i jajka. A do podania według uznania na ciepło lub na zimno – masło i konfitura.

„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji Polsat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *