MediaPolsat BOXZapowiedzi TV

„Ewa gotuje”: Zaskakujące potrawy na Boże Narodzenie

Ewa Wachowicz przygotowuje dania na świąteczny stół inne niż dotychczas. Szukacie inspiracji? Chcecie zaskoczyć swoich gości wyjątkowymi i sprawdzonymi przepisami? Gospodyni programu przyrządza pieczoną domową szynkę, makaronową sałatkę z kurczakiem, marynowanego śledzia, a na deser… ciasto dwa w jednym. W ostatnim odcinku sezonu dzieli się sprawdzonymi przepisami i ciekawostkami dotyczącymi składników świątecznych potraw.

 

Wyjątkowo prosta sałatka z kurczakiem

Pierwszą potrawą w kuchni Ewy Wachowicz jest szybka sałatka makaronowa z kurczakiem. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej smacznej propozycji na świąteczny stół są: makaron w kształcie ryżu, filet z piersi kurczaka, sól, pieprz, olej ryżowy do smażenia, ogórki konserwowe i gruntowe, puszka kukurydzy konserwowej, twardy ser żółty, jogurt naturalny, majonez, musztarda, czosnek, sok z cytryny i natka pietruszki.

Pieczona domowa szynka

Gospodyni serwuje ją z kiszoną pietruszką oraz chutneyem z ananasa. Do tego dania  trzeba przygotować żeliwny garnek oraz następujące składniki: solankę z wody, soli, liści laurowych oraz ziela angielskiego, szynkę wieprzową, słoninę ze skórą, ziarna czarnego pieprzu, goździki, cebule, ananasa, rodzynki, cukier trzcinowy, ocet z czerwonego wina, dżem z pigwy, słodkie sherry oraz pietruszkę kiszoną, którą Ewa Wachowicz robiła w jednym z poprzednich odcinków.

Marynowany śledzik z marchewką i cebulą

W święta często sięgamy po śledzie. Dlatego mamy okazję przekonać się, jak samemu zamarynować je z marchewką i cebulą. Przepis na domowe śledzie w occie? Potrzebne są: filety śledziowe z solanki, marchewka, cebula, woda, ocet spirytusowy 10 proc., liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i gorczycy oraz cukier.

Sernik ze świątecznym twistem

Na koniec Ewa Wachowicz zaprasza na pyszny sernik makowy albo makowiec serowy! W przepisie na ten świąteczny wypiek 2 w 1 znajdują się: suchy mak, mleko, jajka, cukier puder, cukier waniliowy, orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowana skórka cytrynowa, bułka tarta, olejek migdałowy, ser biały, olejek pomarańczowy, masło, kandyzowana skórka pomarańczowa oraz lukier na soku z pomarańczy i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Świąteczne ciasto można podać z kiszonymi pomarańczami, które gospodyni robiła także w tym sezonie.

Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji Polsat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *